Välj en sida
Baka till advent

Adventsfika. Foto: Josefin Casteryd.

Till helgen är det första advent och äntligen är det dags att börja adventsbaka! Och ännu bättre – det är dags att börja adventsfika! Här har jag samlat mina bästa baktips till adventsfikat, med recept både för de som har gott om tid och de som mest bara vill bli klara med baket och börja fika. Klicka på länkarna i texten för att komma till respektive recept!

Baka till advent

Julbullar. Foto: Josefin Casteryd.

BULLAR

Vi börjar med några klassiker som jag tror att de flesta gillar att ha med på fikabordet. Underbart saftiga lussebullar – nästan lika trevliga att baka som att äta. Jag gör mina med smör istället för kesella, vilket jag tycker blir absolut godast. Här är receptet på mina bästa lussekatter.

Andra bullfavoriter är de här grymt goda mandelmassabullarna som jag älskar att göra! Smörbullar med saffran och saffransbullar med cream cheese och sirap går inte av för hackor de heller. Eller varför inte göra en fin saffranskrans?

Ännu fler julbullar hittar man här.

Baka till advent.

Pepparkakor. Foto: Josefin Casteryd.

KAKOR

Pepparkakor är såklart en självklar gäst på adventsbordet, men det finns tusen sätt att göra dem. Jag gillar att göra gammeldags pepparkakor enligt farmor Annas recept. Degen kan man antingen kavla ut till klassiska pepparkakor, eller skära till skurna pepparkakor. Jättegott med härlig ädelostkräm till.

Har man kort om tid, men ändå är sugen på hembakat, tycker jag att man ska testa pepparkakssnitten. Går på ett nafs att göra och är supergoda och pepparkakiga!

Några andra småkaksfavoriter i juletid är russinkakor. Hjälp vad jag gillar dessa!

När det gäller de mjukare kakorna tycker jag särskilt om klassikerna: Lingonkaka, saffranskaka och mjuk pepparkaka gör jag i stort sett varje år. Vill man lyxa till det rejält rekommenderar jag världens kladdigaste saffranskladdkaka!

Fler julkakor hittar ni här.

Adventsbaka

Glögg. Foto: Josefin Casteryd.

GLÖGG

Att göra egen glögg är inte alls så svårt som man kan tro! Här är en glögg med konjak om man vill göra alkoholglögg. Här är en kryddig saftglögg om man vill ha alkoholfri glögg. Ett roligt och friskt alternativ är den här supergoda och lättgjorda äppelglöggen.

Baka till advent

Brända mandlar. Foto: Josefin Casteryd.

GODIS

När det gäller julgodiset så har brända mandlar en alldeles särskild plats i mitt hjärta. Jag tycker att de är sjukt trevliga att bjuda på till glöggmingel, när man vill ha något sött att knapra på som inte gör att man blir proppmätt.

Fudge är en annan klassiker som i varje fall inte jag klarar mig utan till jul. Min bästa chokladfudge, saffransfudge, vit fudge och den här himmelska lakritsfudgen är några favoriter!

Knäck är såklart ett måste – gärna med lakritssmak. Några andra underbara kolor värda att testa är chokladkola, lakritskola och smörkola med flingsalt. Gode värld, så gott!

Ännu fler godisrecept finns att gotta ner sig i här.

baka till advent

Adventsfika. Foto: Josefin Casteryd.

Bilderna kommer från boken Julens söta saker, som finns att köpa här.

Kommentarer

Pin It on Pinterest