Välj en sida

Nu går det inte att hålla tillbaka längre! Nu börjar jag julpeppa, vare sig det passar sig eller inte. Faktum är att jag tjuvstartade redan i helgen genom att baka de här helt magiskt goda saltsmöriga saffransbullarna. Här är receptet.

BULLAR

 • 1 kuvert saffran
 • 2 msk ljus rom
 • 25 g jäst
 • 2 1⁄2 dl mjölk
 • 1⁄2 dl socker
 • 1⁄2 tsk salt
 • 1 ägg
 • 75 g rumsvarmt smör
 • ca 7 dl vetemjöl

FYLLNING

 • ca 100 g rumsvarmt smör
 • 1 dl socker
 • 1 msk flingsalt (eller mer om man vill)

PENSLING

 • 1 ägg, lätt uppvispat

Blanda saffran och rom i en liten skål. Rör om och låt stå tills saffranet löst sig helt. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och slå över jästen. Blanda ner socker, salt, ägg och det rumsvarma smöret, skuret i kuber. Häll även ner saffransvätskan. Rör ner vetemjölet, men använd bara så mycket som behövs för att degen ska bli knådbar (den ska vara så kladdig som möjligt). Arbeta degen ordentligt med hjälp av elvispens degkrokar och ställ den sedan att jäsa under duk i ungefär en timme.

Baka ut degen på lätt mjölat bakbord och kavla den till en stor ruta (dela degen i två delar först om den känns ohanterligt stor). Bred över rikligt med smör med en smörkniv och strö över ett jämnt lager socker. Smula därefter flingsalt över sockret. Vik degrutan dubbel, med fyllningen i mitten och skär i två centimeter breda remsor. Tvinna remsorna och forma dem till en knut. Lägg bullarna i bullformar på plåt och jäs i ytterligare 30 minuter under duk. Pensla med lätt uppvispat ägg och grädda i 225 graders värme i 5–7 minuter eller tills bullarna fått en gyllenbrun färg.

Kommentarer

Pin It on Pinterest