Välj en sida

Min moster gör en äppelkaka som är den utan någon som helst konkurrens godaste äppelkakan i hela världen. Tro mig. Jag har provat expertbakade fancyäppelkakor från flera världsdelar som alla faller platt jämfört med den här och har man väl smakat den kommer man aldrig att referera till trist smulpaj med längtan i rösten igen. Kakan (eller pajen – jag har inte riktigt bestämt mig för vad man ska kalla den) är för övrigt ett fantastiskt grundrecept att använda till annat än äpplen också. Gör den till exempel som en blåbärspaj, vinbärspaj eller med några andra goda bär!

Här har jag gjort en extremt onyttig mascarponevaniljkräm till, men kakan passar också väldigt bra till vaniljglass (som man kan göra jättelätt själv så här) eller klassisk vaniljsås.

Recept på knäckig äppelkaka

Äppelkaka. Foto: Janne Naess.

Recept på knäckig äppelkaka

Äppelkaka. Foto: Janne Naess.

 

Äppelpaj från söta saker
MOSTER GUNILLAS FANTASTISKA ÄPPELKAKA
  • 4-5 äpplen
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 3/4 tsk bakpulver
  1. Skala och skiva äpplena grovt och lägg dem i en smord ugnsfast form. Blanda samman alla ingredienser till kakan och tryck ut ett täcke av degen över äpplena. Grädda i 200 grader i 30 minuter.

Get the recipe in English here: SWEDISH APPLE PIE

Knäckig äppelkaka

Äppelkaka. Foto: Janne Naess.

Therésia Franklin

Foto: Janne Naess.

Mascarponekräm med vanilj

Blanda mascarpone och vaniljsocker tills det blir en jämn smet. Häll i sockret lite i taget och smaka av så att den blir lagom söt.  Använd inte köpt vaniljsocker eller vanillinsocker, det blir beskt. Om du inte har hemmagjort socker färdigt kan du använda kärnorna från en halv vaniljstång och 2 msk socker istället.

Dela gärna receptet med dina vänner! Använd facebook-knappen här nedanför för att dela!

Kommentarer

Pin It on Pinterest