Välj en sida
Chokladkola – Söta saker. Mjuk chokladkola enkelt recept.

Mjuk chokladkola.

Julens favoritkola är en riktigt seg och mjuk chokladkola som slår det mesta i godisväg. Den här måste jag göra en tre, fyra gånger under december – eftersom den alltid försvinner på något mystiskt vis.

Vill du ha en riktigt seg och mjuk kola ska du koka smeten till 120°C, för mellanmjuk kola 125°C och för en hårdare kola 130°C. Jag kör på 120°C i det här receptet. Ungefär 40 kolor blir det.

CHOKLADKOLA

 • 50 g smör
 • 3 dl vispgrädde
 • 1 ½ dl sirap
 • 2 ½ dl strösocker
 • 5 msk kakao
 • 2 tsk vaniljextrakt
Scroll down for recipe in English!

Smält samman alla ingredienser i en stor tjockbottnad kastrull under omrörning. Låt koka upp och sätt ner en karamelltermometer i smeten. Låt blandningen koka på medelvärme tills kolan når 120°C eller klarar ett kulprov (vill man ha hårdare kola fortsätter man att koka till 130°C). Stjälp upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna och klipp eller skär i rutor (pensla sax eller kniv med lite rapsolja så fastnar inte kolan). Slå in i smörpapper eller cellofan.

Följ mig gärna på Instagram för ännu mer söta saker: @sota.saker !

CHOCOLATE TOFFEE

 • 1/4 cup butter
 • 1 1/2 cup double cream
 • 3/4 cup golden syrup
 • 1 1/4 cup granulated sugar
 • 5 tbsp cacao powder
 • 2 tsp vanilla extract
Melt all the ingredients together in a large saucepan. Bring to a boil and stir rigorously. Stop stirring and let the mixture continue boiling at medium temperature until it reaches 257°F. Pour the hot toffee into a mould lined with baking parchment. Let sit in room temperature until its cool enough too handle. Cut in squares and wrap in foil or greased paper.
Follow me on instagram for more sweet stuff: @sota.saker

Kommentarer

Pin It on Pinterest