Välj en sida

Det här underbara receptet på salt smörkola kommer från min bok Julens söta saker och är en riktig favorit. Att baka från sin egen bok känns lite stört. Som att prata med sig själv eller så, vilket jag i och för sig också går omkring och gör för jämnan. I dag har jag gjort mina favoritkolor (för cirka åttionde gången i år – har ingen aning om vart de tar vägen…). De görs på grädde, salt smör och flingsalt och är som en liten skiva av himlen.

Har ni testat att baka något från boken förresten? Jag vill jättegärna veta vad ni tycker och framför allt – hur det såg ut! Tagga mig gärna i era julbaksbilder på instagram (@sota.saker) så att jag ser dem!

Salt smörkola. Foto: Josefin Casteryd.

Salt smörkola. Foto: Josefin Casteryd.

Salt smörkola – Söta saker. Recept på underbar smörkola med flingsalt.

Salt smörkola.

SALT SMÖRKOLA

  • 1 vaniljstång
  • 1 1⁄2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 3 msk extrasaltat smör
  • 1 tsk fint flingsalt
  • ännu mer flingsalt till garnering

Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna i en stor kastrull. Häll på grädde, socker och sirap och klicka i smöret. Tillsätt en tesked flingsalt, sätt en karamelltermometer i smeten och koka upp allt- sammans. Var noga med att inte låta termometern nudda kastrullens botten – temperaturen ska tas i mitten av smeten. Koka på medelvärme tills smeten når 125 graders värme. Häll upp i en stor fyrkantig form eller långpanna klädd med bakplåtspapper. Låt kolan svalna en aning och strö sedan över ytterligare lite flingsalt. Skär i bitar (pensla lite olja på kniven om den klibbar fast) och slå in i smörpapper.

Kommentarer

Pin It on Pinterest