Välj en sida
Brända mandlar – så gör man egna!

Brända mandlar. Foto: Josefin Casteryd.

Ni vet de där underbart sockriga varma mandlarna man köper i strut på julmarknader i vintertider? Som man bara inte kan motstå på grund av den fantastiska doften? Faktum är att de är oförskämt enkla att göra själv!

Jag använder dem som ingrediens i allt från fudge till ischoklad eller knäck, men godast är de kanske just precis som de är. För en ännu juligare känsla smaksätter jag dem med lite kanel.

BRÄNDA MANDLAR

  • 3 dl strösocker eller brunt socker
  • 1 dl vatten
  • 3 dl sötmandel
  • 1 tsk malen kanel eller kakao om man vill

Blanda socker och vatten i en stor kastrull eller stekpanna och koka tills hela ytan bubblar och vattnet börjat avdunsta. Häll i mandlarna och sänk värmen. Rör ordentligt på låg värme medan sockret kristalliserar sig runt mandlarna. När sockret antagit sockerkonsistens igen – fortsätt att röra på låg värme, fast det tar emot och kräver lite armstyrka, tills det börjar smälta lite och bli blankt runt mandlarna. Häll upp på ett bakplåtspapper, pudra över kakao eller kanel och låt mandlarna svalna.

FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM FÖR FLER SÖTA SAKER!

Kommentarer

Pin It on Pinterest