Välj en sida

Lakritsfudge måste väl ändå vara den bästa fudgen i världen?! Den här saltlakritsfudgen gjorde jag häromdagen och man kan säga att den kom till genom en ren slump. Jag höll som bäst på att koka mitt favoritgodis – den här lakritskolan – när jag insåg att den skulle kunna bli en bra bas till en god fudge. Som av en händelse råkade jag ha lite mjölkchoklad till hands och hux flux hade den här helt magiska lakritsfudgen fötts!

Lakritsfudge recept

Lakritsfudge.

Om ni gillar saltlakrits måste ni bara testa den! Hjälpe mig, så god!

LAKRITSFUDGE

 • 1 1/2 dl vispgrädde
 • 1 dl vit sirap
 • 25 g smör
 • 2 dl strösocker
 • 2 dl krossade lakritskarameller (t.ex. turkisk peppar)
 • 100 g mjölkchoklad

Blanda allt utom chokladen i en stor, tjockbottnad gryta och koka upp. Sätt en termometer i mitten (låt den inte nudda botten) och rör försiktigt om så att allt blandar sig. Koka på medelvärme tills temperaturen når 123-125 grader eller klarar ett kulprov. Hacka chokladen. Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen med fasta tag tills det blivit en seg fudgemassa. (Vill man ha en extra knaprig och lakritsig fudge kan man röra ner ytterligare en deciliter hackade lakritskarameller precis på slutet). Häll i en form klädd med bakplåtspapper och låt svalna. Skär i rutor.

FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM FÖR FLER SÖTA SAKER!

Recipe in English:

LIQUORICE FUDGE

A Swedish favourite this time of the year (well, any time of the year, really) is salty liquorice toffee. Here’s my recipe in English for those of you who get confused by the metric system.

 • 3/4 cup cream
 • 1/2 cup syrup (maple or golden molasses works)
 • 1 1/2 tbs unsalted butter
 • 1 cup granulated sugar
 • 1 cup crushed salty liquorice candies (preferably really salty)
 • 1 cup chopped milk chocolate
Mix all the ingredients, except for the chocolate, in a large saucepan. Bring to a boil and stick a candy thermometer in the pan – carful not to let it touch the sides or bottom of the pan. Boil on medium heat and stir gently until the temperature reaches 257°F (125 degrees Celsius). Remove from heat and stir in the chopped chocolate. (For extra crunch and liquorice taste – add an extra 1/2 cup of crushed salty licorice candies at this stage) Pour into a mold lined with greased baking parchment and let sit in room temperature until it cools. Cut in pieces.

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest