Välj en sida

Äntligen närmar sig advent! För oss som älskar att baka är ju nästan halva november och hela december en enda stor julafton. I dag bjuder jag på en smått fantastisk saffranskrans – som jag gillar jättemycket!

Att saffran i första hand förknippas med jul beror förmodligen på att den förr var så svår att få tag på att den bara användes vid högtidliga tillfällen. I riktigt snåla tider bakade man sina saffransbullar utan den dyrbara kryddan, och penslade dem sedan
i stället med lite saffransvatten för att få fram den gula färgen. De här kransarna (det blir fyra små kransar av receptet, eller två stora om man hellre vill) är en lite uppiffad och extra saftig variant av en familjeklassiker, med smak av apelsin och mandel, som med fördel kan ätas året om.

Saffranskrans

Saffranskrans. Foto: Josefin Casteryd.

SAFFRANSKRANS

K R A N S A R

 • 50 g jäst
 • 5 dl mjölk
 • 150 g smör
 • 1⁄2 tsk salt
 • 1 kuvert saffran
 • 1 1⁄2 dl strösocker
 • 1 ägg (lätt uppvispat)
 • 10–14 dl vetemjöl

FYLLNING

 • 50 g rumsvarmt smör
 • 200 g mandelmassa
 • rivet skal av en ekologisk apelsin

GARNERING

 • ägg till pensling
 • pärlsocker
 • hackade mandlar

Smält smöret och blanda ner resten av mjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen och rör ut den i 1 dl kall mjölk.Häll på jästspadet och rör. Blanda ner salt, saffran, socker och ägget. Arbeta ner vetemjölet. Använd så mycket att degen släpper från bunken, men inte mer. Jäs under duk till dubbel storlek, i minst 30 minuter. Baka ut degen och dela den i två delar. Kavla ut till stora, halvcentimeter- tunna fyrkanter, bred smör på dem och riv över mandelmassa och apelsinskal. Rulla som rulltårtor och skär i skivor, två–tre centimeter tjocka. Lägg bullarna i ett fint mönster i fyra runda, smorda kakformar och låt dem ”jäsa ihop” under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackade mandlar. Grädda i fem till tio minuter i 225 grader.

Kommentarer

Pin It on Pinterest