Välj en sida

Inte långt från där jag jobbar finns ett bageri som gör de allra knäckigaste och smörigaste kardemummabullarna på jorden. Vi köper dem varje gång vi firar någonting. Vi firar nästan jämt. Det här är mitt försök att efterhärma de underbara bullarna. De blir inte alls likadana, men alldeles magiskt goda ändå.

 • 150 g smör
 • 2 ½ dl mjölk
 • 25 g jäst
 • 1 dl socker
 • ½ tsk salt
 • 1 ägg
 • ca 7 dl vetemjöl

FYLLNING

 • 1 dl extrasaltat bregott
 • 1 dl sirap
 • rejält (alltså riktigt rejält!) med stötta kardemummakärnor

PENSLING

 • mer bregott
 • 1 ägg, lätt uppvispat
 • pärlsocker

Ställ smöret i rumstemperatur så att det blir rumsvarmt. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen och lös den i mjölken. Rör ner socker, salt, ägg, smöret i klickar och vetemjölet och arbeta samman till en jämn, kladdig deg. Obs att degen ska vara väldigt kladdig, knappt hanterbar faktiskt! Jäs under duk i cirka en halvtimme. Knåda ut degen till två fyrkanter och bred bregott över dem med en smörkniv. Ringla över sirap och strö ett rejält lager kardemumma över. Vik ihop fyrkanterna dubbelt, skär dem i remsor på längden och snurra till väldigt stora bullar. Ja, detta är svårt, eftersom degen är superkladdig av allt smör, men sådant är livet! Låt bullarna jäsa på plåt under duk (den kommer att bli kladdig den också) i ytterligare 30 minuter. Lägg en sista klick bregott över bullarna, pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker  och grädda i 250 grader i cirka 7-10 minuter eller tills de fått fin färg.

Kommentarer

Pin It on Pinterest