Välj en sida

Hemmagjord vaniljsås.

Att göra sin egen vaniljsås är faktiskt inte alls särskilt krångligt och det lilla extra besväret jämfört med att blanda fabrikspulver med mjölk är väl värt det när man smakar. Den här varianten är magisk till alla sorters äppelkaka eller fruktpaj eller istället för vispgrädde till fruktsallad eller riktigt tung chokladkaka.

VANILJSÅS

  • 1/2 vaniljstång
  • 3 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 4 msk socker
  • 1/2 msk potatismjöl blandat med 1 msk mjölk
  • 1 äggula

Skåra vaniljstången, skrapa ur den och koka den (och fröna) med mjölk grädde och socker under omrörning. Sänk sedan genast värmen och låt sjuda försiktigt tills blandningen tagit smak av vaniljstången. Vispa ner potatismjölet blandat med lite mjölk och ge blandningen sedan ytterligare ett uppkok. Ta av såsen när första kokbubblan syns. Vispa ner äggulan och sjud en liten stund till så att såsen tjocknar ytterligare. Ta bort från plattan och vispa såsen kall.

Kommentarer

Pin It on Pinterest