Välj en sida
Saffransbullar med cream cheese recept

Saffransbullar med cream cheese. Godaste fyllningen!

Kanske den godaste bullfyllningen någonsin! Cream cheesen ger en underbart saftig och syrlig smak, som påminner om cheese cake, till de här bullarna. Och tillsammans med den karamelliga sirapssmaken och saffranet blir det nästan svimfärdigt gott. Helt klart en riktig adventsfavorit!

SAFFRANSBULLAR MED CREAM CHEESE

BULLDEG

 • 2 kuvert saffran à 1⁄2 g
 • 1 sockerbit
 • 1 msk rom
 • 50 g jäst
 • 5 dl mjölk (2 dl kall, 3 dl fingervarm)
 • 150 g rumsvarmt smör
 • 1⁄2 tsk salt
 • 1 1⁄2 dl strösocker
 • ca 12 dl vetemjöl
FYLLNING
 • 1 1⁄2 dl cream cheese (naturell färskost)
 • 1 dl lönnsirap
 • 3 msk farinsocker

GARNERING

 • ägg till pensling
 • pärlsocker

Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel och häll över romen. (Vill man inte använda rom kan man byta den mot ljummet vatten.) Låt blandningen stå och dra och rör under tiden ut jästen i två deciliter kall mjölk. Värm de resterande tre decilitrarna mjölk till 37 grader. Slå den över jästblandningen och rör om. Tillsätt det rumsvarma smöret, skuret i bitar, och därefter salt, socker och saffransblandningen. Arbeta ner mjölet – lite i taget – tills degen är fast, men inte för hård. Använd bara så mycket mjöl som behövs för att degen ska vara knådbar – detta kan variera i deciliter beroende på hur hårt packat mjölet är. Arbeta degen för hand eller med degkrokstillsatsen till elvispen i minst tio minuter. Ställ att jäsa i cirka en timme under duk.

Knåda den jästa degen på mjölat bakbord för hand och kavla ut den till en stor fyrkant. Bred på färskosten och ringla sirapen jämnt över degen. Strö över farinsockret. Vik fyrkanten dubbel och skär i remsor. Tvinna till bullar. Låt bullarna jäsa på plåt under duk i ytterligare 30 minuter och pensla dem därefter med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225 graders värme i 5-10 minuter. Bullarna är klara när de är gyllenbruna. Låt svalna på galler.

 

★★★

 

Recipe in English:

Saffron buns with cream cheese and maple syrup

BUNS

 • 1/2 tsp saffron strands
 • 1 sugar cube
 • 1 tbsp rum
 • 50 g fresh yeast
 • 2 1/2 cups milk (1 cup cold, 2 1/2 cups lukewarm)
 • 3/4 cups unsalted butter
 • 1/2 tsp salt
 • 3/4 cup granulated sugar
 • ca 6 cups wheat flour

FILLING

 • 3/4 cup cream cheese
 • 1/2 cup maple syrup
 • 3 tbsp brown sugar

TO GARNISH

 • 1 egg for brushing (lightly beaten)
 • nib sugar

Ground the saffron with the sugar cube in a mortar and pour the rum over the spice. Let the mixture sit for at least 10 minutes. In the meantime, crumble the yeast into a baking bowl and add one cup of cold milk. Stir until the yeast is dissolved. Heat the remaining two and a half cups of milk to 98° F. Pour it over the yeast mixture and stir. Add the butter, cut into pieces, and then the salt, sugar and saffron infusion. Knead in the flour – a cup at a time – until the dough is firm, but not too tight and still a bit sticky. Use only as much flour as needed for the dough to be kneadable – the exact measure can vary depending on how tightly packed the flour is. Work the dough by hand for at least ten minutes.

Set to rise for about an hour under a clean kitchen towel. Knead the risen dough on a floured surface by hand for at least 15 minutes and roll it out into a large square . Spread over the cream cheese and drizzle the syrup evenly over the dough. Sprinkle the brown sugar on top of the syrup. Fold the square over, making it half its’ original size and cut into one inch strips. Twist and tie together the strips to buns. Let the buns rise covered on a plate for another 30 minutes and then brush them with a beaten egg and sprinkle with nib sugar . Bake at 437°F for 5-10 minutes. The buns are ready when they are golden brown.

TESTA OCKSÅ: SAFTIGA KANELBULLAR

Kanelbullar

Kommentarer

Pin It on Pinterest