Välj en sida
Lussekatter, lussebullar

Lussekatter. Foto: Josefin Casteryd.

Berättelsen om Lucia är ju egentligen en ganska makaber historia om påtvingad prostitution, utklösta ögon på fat och romersk tortyr (mer om den historien kan man läsa här), men om man bortser från det och fokuserar på fikabrödet och alla de trevliga sångerna är hennes högtid ett fantastiskt trevligt sätt att lysa upp en trist och mörk decemberdag. Se till att bunkra upp rejält med hembakade lussekatter inför advent och Lucia!

Please scroll down for recipe in English!

Lussekatter, lussebullar

Lussekatter. Foto: Josefin Casteryd.

 

Lussekatter, lussebullar
LUSSEKATTER
BULLAR
 • 2 kuvert saffran à 1⁄2 g
 • 1 sockerbit
 • 1 msk rom
 • 50 g jäst
 • 5 dl mjölk 2 dl kall, 3 dl fingervarm
 • 150 g rumsvarmt smör
 • 1 ⁄2 tsk salt
 • 1 1 ⁄2 dl strösocker
 • ca 12 dl vetemjöl
GARNERING
 • russin
 • ägg till pensling
 1. Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel och häll över romen. (Vill man inte använda rom kan man byta den mot ljummet vatten.) Låt blandningen stå och dra och rör under tiden ut jästen i två deciliter kall mjölk. Värm de resterande tre decilitrarna mjölk till 37 grader. Slå den över jästblandningen och rör om. Tillsätt det rumsvarma smöret, skuret i bitar, och därefter salt, socker och saffransblandningen. Arbeta ner mjölet – lite i taget – tills degen är fast, men inte för hård. Använd bara så mycket mjöl som behövs för att degen ska vara knådbar – detta kan variera i deciliter beroende på hur hårt packat mjölet är. Arbeta degen för hand eller med degkrokstillsatsen till elvispen i minst tio minuter. Ställ att jäsa i cirka en timme under duk. Lägg russinen i blöt i ljummet vatten under tiden.

 2. Knåda den jästa degen på mjölat bakbord för hand och rulla den till längder. Snurra längdernas kanter mot mitten i två spiraler och lägg dem på en smord plåt. Torka av russinen på hushållspapper och tryck ner ett russin i mitten av varje spiral. Låt bullarna jäsa på plåt under duk i ytterligare 30 minuter och pensla dem därefter med ett uppvispat ägg. Grädda i 225 graders värme i 10–15 minuter. Bullarna är klara när de är gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Recipe in English

SWEDISH LUCIA BUNS

BUNS

 • 1/2 tsp saffron strands
 • 1 sugar cube
 • 1 tbsp rum
 • 50 g fresh yeast
 • 2 1/2 cups milk (1 cup cold, 2 1/2 cups lukewarm)
 • 3/4 cups unsalted butter
 • 1/2 tsp salt
 • 3/4 cup granulated sugar
 • ca 6 cups wheat flour

TO GARNISH

 • raisins
 • 1 egg for brushing (lightly beaten)

Ground the saffron with the sugar cube in a mortar and pour the rum over the spice. Let the mixture sit for at least 10 minutes. In the meantime, crumble the yeast into a baking bowl and add one cup of cold milk. Stir until the yeast is dissolved. Heat the remaining two and a half cups of milk to 98° F. Pour it over the yeast mixture and stir. Add the butter, cut into pieces, and then the salt, sugar and saffron infusion. Knead in the flour – a cup at a time – until the dough is firm, but not too tight and still a bit sticky. Use only as much flour as needed for the dough to be kneadable – the exact measure can vary depending on how tightly packed the flour is. Work the dough by hand for at least ten minutes.

Set to rise for about an hour under a clean kitchen towel. Knead the risen dough on a floured surface by hand for at least 15 minutes and roll it out into a large roll . Cut into 1 inch pieces and roll out into long strands. Roll the strands from both ends toward the middle to form a figure eight shape. Let the buns rise covered on a plate for another 30 minutes, put a raisin at the center of each swirl and then brush them with a beaten egg. Bake at 437°F for 5-10 minutes. The buns are ready when they are golden brown.

Kommentarer

Pin It on Pinterest