Välj en sida

Lakritskola är det godaste jag vet! Särskilt salt lakritskola! Den här kolan går åt i en rasande takt här hemma och det är inte så svårt att förstå varför. Den är så där salt och smörigt seg så att man i stort sett får låsa in den för att få ha den ifred. Julens (ja, hela årets!) bästa kola, kort sagt. Testa själva, vettja!

Salt lakritskola

Salt lakritskola.

Salt lakritskola
SALT LAKRITSKOLA
 • 1 1/2 dl grädde
 • 1 dl vit sirap
 • 25 g smör
 • 2 dl socker
 • 2 dl krossade lakritskarameller (t.ex. turkisk peppar)
 • lite flingsalt till dekoration
 1. Blanda allt utom flingsaltet i en stor, tjockbottnad gryta och koka upp. Sätt en mattermometer i mitten (låt den inte nudda botten) och rör försiktigt om så att allt blandar sig. Koka på medelvärme tills temperaturen når 125 grader eller klarar ett kulprov. Vill man kan man droppa i lite svart karamellfärg när kolan är färdigkokt. Häll i en form klädd med bakplåtspapper och låt svalna. Klipp eller skär i lagom stora bitar (smörj saxen eller kniven med lite rapsolja så går det smidigare), strö över lite flingsalt som dekoration och slå in.
Följ mig gärna på Instagram för

ännu fler söta saker: @sota.saker !

Lakritskola

Recipe in English:

SALTY LIQUORICE TOFFEE

A Swedish favourite this time of the year (well, any time of the year, really) is salty liquorice toffee. Here’s my recipe in English for those of you who get confused by the metric system.

 • 3/4 cup cream
 • 1/2 cup syrup (maple or golden molasses works)
 • 1 1/2 tbs unsalted butter
 • 1 cup granulated sugar
 • 1 cup crushed salty liquorice candies (preferably really salty)
 • gourmet salt flakes for decoration
Mix all the ingredients, except for the salt flakes, in a large, heavy bottomed saucepan. Bring to a boil and stick a candy thermometer in the pan – carful not to let it touch the sides or bottom of the pan. Boil on medium heat and stir gently until the temperature reaches 257°F (125 degrees Celsius). Pour into a mold lined with greased baking parchment, sprinkle over salt flakes and let sit in room temperature until it cools. Cut in pieces (grease knife with canola- or sunflower oil to keep from sticking). Wrap in toffee paper or foil.
Lakritskola

Kommentarer

Pin It on Pinterest