Syrénsaft, rabarbersylt och bröd av nässlor - Söta saker
Välj en sida

Det går fort nu. Allt grönt liksom exploderar på en och samma gång och helt plötsligt blommar trädgårdar och skogar med så mycket ätbart att det knappt hinns med att skördas. Som många av er vet är jag en hopplös sucker för att ta plocka och ta tillvara ätbara blommor och växter. Att man faktiskt kan låta skogen och naturen bli ett extra skafferi så här års är ju ganska fantastiskt när man tänker på det! Här kommer därför en liten guide till vilka växter jag tycker att man ska passa på att skörda framöver – och några tips på vad man kan använda dem till.

SYRÈNER – De lila syrénblommorna är inte bara snygga att se på. De är faktiskt också ätbara – och helt vansinnigt goda! Gör världens bästa syrénsaft av dem. Eller varför inte syrénblomsglass, eller ett blommigt syrénsocker som kan användas i te eller till kakbak!

ROSOR – Gör rosensocker eller rosensaft av de fina blombladen, eller använd dem som dekoration.

RABARBER – Rabarbern växer som ogräs just nu och det finns vansinnigt mycket gott att göra av den. Rabarbersylt, underbar rabarbersaft, rabarbermuffins, midsommarpaj eller min favoritmarmelad, med jordgubb och rabarber.

De rabarberstjälkar man inte hinner koka sylt eller baka kakor av kan man frysa in. Skala och skär rabarbern i småbitar och frys in i burkar, så kan du baka goda pajer hela hösten!

FLÄDER – De vita blommorna blir såklart ljuvlig fläderblomssaft, men de är också vansinnigt fina som tårtdekoration eller att frysa in i iskubar till ett svalkande sommarbål.

NÄSSLOR – De taggiga små asen är fulla av potential. Gör till exempel det här goda nässelbrödet med nässlor och fetaost.

RÖDKLÖVER – Javisst kan man äta rödklöver! De röda bollarna är supergoda till frukostfilen, eller i ett svalkande iste med rödklöver.

VINBÄR – Det brukar nästan vara svårt att bli av med alla vinbär om man har buskar i trädgården. Där jag kommer ifrån hittar man dem överallt (även ute bland åkrarna och i skogen). Här är några tips på kakor och annat gott att göra med vinbär. Saft kan man göra av både röda vinbär, svarta vinbär och faktiskt även av bladen!

Vilka är era bästa skördetips så här års?

Bild 1: Josefin Casteryd. Bild 7&8: Nicklas Thegerström.

Kommentarer

Pin It on Pinterest