Välj en sida

Förutom syrénblomssocker, som i sin tur går att använda på en mängd olika vis, kan man göra massvis med spännande saker av syrénblommor. Just nu blommar syrénerna som bäst och är gudomliga att använda både som smaksättning och dekoration när man bakar. Något av det finaste jag vet är syrénglass. Jag älskar den romantiskt blommiga smaken – inte helt olik den av violer – och de lila små blommorna gör att det blir en av de vackraste tillställningar man kan tänka sig. Här är mitt recept.

Syrénglass

Syrénglass – underbart blommig och vacker sommarglass!

 

Syrénglass

  • 2 dl lila syrénblommor (1½ dl till kokning, ½ dl till frysning)
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 2½ dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde

Skölj syrénblommorna och plocka loss dem från klasarna (bara de lila små blommorna ska med). Vispa ägg och socker och rör ner det tillsammans med mjölken i en stor kastrull. Mät upp 1½ dl av blommorna och rör ner i kastrullen. Sjud under omrörning tills smeten tjocknat. Sila bort blommorna, låt svalna något och rör ner grädden (ovispad). Rör ner de kvarvarande blommorna (½ dl) i smeten (kan uteslutas om man vill, det är mest för att glassen ska bli lite vackrare). Häll upp allt i en plastburk med lock. Frys i 3-4 timmar. Ta fram en stund före serveringen och garnera med färska eller kanderade syrénblommor. Jag använde några av syrénblommorna från syrénsockerburken som garnering.

Syrénglass recept

Kommentarer

Pin It on Pinterest