Välj en sida

Tänk att något som gör så ont kan bli så gott och vackert! Nässelbröd är både galet nyttigt och fantastiskt gott. Jag har bakat en variant med fetaost som bara måste provas. Nässlorna ska plockas så tidigt som möjligt (nu går utmärkt) och man använder de övre bladen för bästa resultat. Glöm inte handskarna bara!


  • 25 g jäst
  • 4 dl ljummet vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 3 dl förvällda, hackade nässlor
  • 150 g fetaost
  • 1 l vetemjöl

Rensa nässlorna och lägg dem i en kastrull. Slå över kokande vatten och förväll bladen i fem minuter. Ta upp dem och hacka dem fint. Blanda ut jästen i vattnet och rör ner salt, olja och socker. Häll i nässelhacket och arbeta sedan in mjölet. Använd så mycket som behövs för att få en jämn deg som släpper bunken. Smula sönder fetaosten i lagom stora bitar och knåda sist in dem i degen. Jäs under duk i 30-60 minuter, tills degen höjt sig rejält. Arbeta ut på mjölat bakbord och kavla till en fyrkantig platta – ungefär 30 X 20 centimeter. Lägg på plåt med bakplåtspapper och skåra med kniv i lagom stora fyrkantiga delar. Jäs under duk i ytterligare 30 minuter och grädda sedan i 225 grader i cirka 10-15 minuter. Bryt eller skär i bitar och servera med mycket smör.

Kommentarer

Pin It on Pinterest