Välj en sida

När det är så varmt att man nästan storknar och man dessutom står på en stege och målar tak måste man ha iste. Jag gör min allra somrigaste variant av två favoritblommor – rödklöver och rosor. Rosenblad har jag torkade sedan förra året (här kan man läsa om hur man gör det) och rödklövern använder jag färsk så länge den finns och torkar sista skörden för att den ska räcka till hösten också. Det är kronbladen (alltså den del av blomman där själva färgen sitter) som man vill åt. Och så vill man förstås se till att blommorna inte besprutats – precis som med allt annat man äter. Hoppas det smakar!

  • en stor näve rödklöverblommor
  • lika mycket rosenblad
  • 1 l kokande vatten
  • 3-4 msk honung (eller efter smak)
  • isbitar i mängder

Skölj blommorna om de är färska och häll dem i en stor kanna. Häll över kokande vatten, tillsätt honungen och rör runt. Låt kannan stå under duk tills den svalnat. Sila noga och häll på isbitar. Smaka eventuellt av med mer honung och servera. Istet går att spara i några dagar på flaska i kylen om man vill servera det senare.

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest