Välj en sida
Gör din egen Aladdinask.

Hemmagjord Aladdin.

Har du svårt för körsbär i likör och nougatkrisp? Eller tillhör du dem som rasade när de hörde att trillingnöten tagits bort ur vår mesta julchokladlåda? Då är lösningen såklart att tillverka sin egen pralinask. På köpet får man en låda full av favoriter och en superfin gå-bort-present. Och det bästa av allt – man kan göra sin egen trillingnöt på mindre än ett kick! Så här blir man herre över sin egen Aladdinask.

TRILLINGNÖT

  • 100 g mjölkchoklad
  • 1 dl skalade hasselnötter

Värm chokladen i ett vattenbad. Vill man använda tempererad choklad för att få blankare praliner som klarar rumstemperatur bra så värmer man hälften av chokladen till 45°C, tar från värmen, hackar resten av chokladen och rör ner tills temperaturen sjunker till 26°c. Sedan värmer man allt igen till 30°C ungefär. Orkar man inte sånt går det bra att bara smälta chokladen en gång (då måste den helst förvaras i kylen). Häll ner hasselnötterna i den smälta chokladen och rör tills de är täckta av choklad. Ta upp dem tre och tre med en sked och klicka ut på ett bakplåtspapper eller i små knäckformar. Låt stelna i kylskåp.

Men vilka är alla de andra godsakerna i denna ask, undrar ni kanske?

Saltlakritstryffel – en gammal favorit, som aldrig gör mig besviken. Här utstansad till små fyrkanter.

Apelsinfudge – en ny julfavorit för min del.

Mozartkulor – det var alldeles för länge sedan jag gjorde dessa godbitar.

Trillingnöt – superenkel och supergod. Recept ovan.

Chokladkola – livets bästa kola, fast mer som en fudge i konsistens.

Givetvis är står det alla fritt att fylla sin ask med vilka praliner som helst. Här är några fler förslag på bra chokladaskgodis.

Blåbärspraliner

Polkapraliner

Vita chokladpraliner med nötkrokant

Presentpraliner

Rompraliner

Oscarspraliner

Asken är en uräten gröna-kulor-ask (vi har osunda mängder sådana i det här hushållet) som jag klätt med papper och prickig tejp.

Summary in English:

A wave of panic and protest went through the Swedish society a few months ago, when the leading chocolate box manufacturer in the country announced the cancellation of the chocolate praline “triple nut”. I don’t particularly share the outrage, but I’m happy to report to those who do that you can easily make the triple nut yourself. Here’s how:

  • 1 cup chopped milk chocolate
  • 1/2 cup peeled hazelnuts

Melt chocolate in a bain marie. For a shinier praline that sits well in room temperature, bring half of the chocolate to a temperature of 113°F, remove from heat and stir in the rest of the chocolate, bringing the temperature down to 78° F. Heat again in a bain marie to 86°F. Pour in the hazelnuts and cover them all in chocolate. Spoon up three nuts at a time, along with some extra chocolate, and pour in little heaps on a baking parchment. Let cool.

Kommentarer

Pin It on Pinterest