Välj en sida

Saltlakritstryffel

Jag minns första gången jag provade kombinationen choklad och lakrits. Det var i en rulltrappa i Hamburg, på väg upp till presentavdelningen på Karstadt, och jag var frälst efter en millisekund. Vi hade varit på marknad och druckit varmt glühwein i decemberkylan och jag hade köpt en gigantisk chokladöverdragen lakritsklubba i ett av stånden. Jag minns att jag vände mig om där i rulltrappan och försökte förklara smaksensationen för min mor, utan att riktigt lyckas. Jag minns också att jag tänkte att detta måste vara det finaste Tyskland någonsin producerat.

Efter det skulle det dröja flera år innan jag kom över kombinationen igen. Då i form av  fabrikstillverkade dumlekolor, som inte riktigt gjorde samma intryck. Den här chokladtryffeln med saltlakritssplitter inuti har jag haft på min göra-lista jättelänge. Jag provade att göra den häromdagen och den visade sig vara alldeles vansinnigt god.

 

SALTLAKRITSTRYFFEL
  • 200 g mörk choklad
  • 1 dl grädde
  • 1/2 dl krossade turkisk pepparkarameller
  1. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills chokladen smält helt och blandat sig med grädden. Rör i de krossade karamellerna när chokladen börjar svalna (krossa dem i en plastpåse med hjälp av en hammare - de ska vara finhackade och lite ojämnt krossade, inte pulvriserade). Häll smeten i en form klädd med plastfolie. Det ska bli runt 20 tryfflar, så det räcker med en ganska liten form. Låt stå i kylen några timmar, eller över natten. Skär i cirka två centimeter breda rutor. Man kan garnera rutorna med saltflingor om man vill. Jag hade inga hemma, så jag använde strösocker istället.
TIPS!

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM FÖR FLER RECEPT OCH BAKTIPS!

Kommentarer

Pin It on Pinterest