Välj en sida

Mozartkulor känns som en riktig klassiker på julgodisbordet, men av någon anledning har jag inte gjort dem på flera år. Synd, för de är verkligen fantastiskt goda och fina. Så här gör jag mina. Lite sötare, lite starkare och med en hint av apelsin.

 • 100 g nougat
 • 200 g mandelmassa
 • 2 msk konjak
 • finrivet skal från en liten apelsin
 • 150 g mjölkchoklad

Skär nougaten i kuber och rulla dem till bollar (det brukar bli runt 15 st beroende på storlek). Riv mandelmassan (hemgjord mandelmassa blir såklart extra fancy) och rör ihop den med konjak och apelsinskal. Platta ut mandelmassan till små runda plattor – lika många som nougatkulorna, lägg runt nougaten och liksom baka in nougatkulorna i mandelmassa. Rulla försiktigt till jämna kulor. Smält chokladen i ett vattenbad och doppa kulorna så att de får choklad på sig runtom. Lägg att stelna på bakplåtspapper i kylen.

Recipe in English:

MOZARTKUGELN

This recipe is hard to translate, since it includes “mandelmassa” – an almond paste commonly used in Sweden. Good news is you can make it yourself by mixing sugar and almonds. It´s well worth the effort once you have the Mozartkugeln in your hand (or well, mouth).

 • 3-4 oz Viennese nougat
 • 1/2 cup granulated sugar
 • 3/4 cup peeled almonds
 • 2 tbsp brandy
 • zest from one small orange
 • 1 cup milk chocolate chips

Cut the nougat into cubes (should make about 15) and roll into balls. Mix sugar and almonds together in a mixer until it´s a smooth paste. Add brandy and orange zest and mix into the almond paste. Divide into 15 (or however many nougat balls you made) pieces and form a shell of almond paste around the nougat. Melt chocolate in a bain marie and use it to completely cover the balls. Let sit on a tray with baking parchment in the fridge until cool.

Kommentarer

Pin It on Pinterest