Välj en sida

Jag vet inte om man ska kalla praliner nyttiga över huvud taget, men i jämförelse med de flesta andra är de här små lirarna närmast ofattbart hälsosamma. Som powerbars i godisform, nästan, men väldigt mycket sötare och trevligare att bjuda på. Ett tips är att lägga dem i en sparad, tom chokladkartong och ge bort dem i present.

  • 1½ dl blandade nötter (jag använde mandel, cashew och valnötter)
  • 1½ dl russin
  • ½ dl sesamfrön
  • ½ dl frysta blåbär
  • 200 g mörk choklad (70%)
  • 1 msk rapsolja
  • små aluminiumformar (t.ex. ischokladformar)

Blanda nötter, russin och sesamfrön i en mixer med knivinsats. Mixa tills allt gått sönder och börjat bilda en halvfast “deg”. Tillsätt blåbären (de ska vara frysta och inte hinna tina innan användning) och mixa tills smeten är slät och formbar. Ta upp smeten ur mixen och rulla den till små bollar. Ställ dem på bakplåtspapper på en bricka i kylen medan chokladbadet förbereds. Värm rapsoljan i en kastrull och rör ner den finhackade chokladen så att den smälter helt. Se till så att chokladbadet inte bränns genom att ha medelvärme och röra under tiden. Ta av från plattan när chokladen smält. Doppa blåbärsbollarna helt i choklad och lägg dem i formar. Låt dem torka helt i rumstemperatur eller i kylskåp. Förvara dem kallt (gärna i kylen).

Kommentarer

Pin It on Pinterest