Välj en sida
Hummingbird cake.

Hummingbird cake – supersaftig amerikansk kaka med ananas och banan.

Jag har hört den här kakan kallas allt möjligt. Jamaican cake, Nothing left cake, Pineapple banana cake och kanske bäst av allt – Hummingbird cake. Kan en kaka ens heta något finare? Hummingbird cake är en klassisk amerikansk kaka med lite sydstatskänsla, som innehåller godsaker som pecannötter, banan och ananas. Den blir vansinnigt saftig och god!

Jag fick feeling häromdagen när jag såg att en av mina amerikanska favoritbloggare “Baker by nature” bakat den (kolla in hennes grymma blogg här) och insåg att det var alldeles för länge sedan jag smakade denna delikatess. Nu står den (eller ja, halva ungefär – jag har provsmakat lite) och göttar till sig i väntan på att eftermiddagskaffet ska bli klart.

Jag gjorde min variant med lite majsmjöl inblandat i vetemjölet, efter tips från ovan nämnda bloggare som hävdar att det är bästa sättet att efterlikna amerikanskt kakmjöl. Det funkade vansinnigt fint och jag kommer definitivt att testa det även i andra amerikanska kakrecept.

Hummingbird cake.

 

Hummingbird cake.
HUMMINGBIRD CAKE
KAKA
 • 5 dl vetemjöl
 • 1 dl majsmjöl
 • 2 dl strösocker
 • 2 dl ljust muscovadosocker
 • 1 tsk bikarbonat
 • 1 tsk kanel
 • lite riven muskotnöt
 • 1 tsk koshersalt*
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 2 1/2 dl rapsolja eller solrosolja
 • 3 ägg
 • 4 dl mosad banan ca 3 bananer
 • 2 dl krossad eller finhackad ananas
 • 1/2 dl ananasjuice
 • 1 dl finhackade pecannötter
FYLLNING
 • 100 g rumsvarmt smör
 • 400 g cream cheese
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 5-6 dl florsocker
GARNERING
 • ananasbitar
 • pecannötter hela och grovhackade
 1. Blanda alla de torra ingredienserna till kakan i en stor bunke. Rör ner olja och ägg och därefter bananmos, krossad ananas och ananasjuice. Rör häftigt till en jämn och smidig smet. Vänd sist ner de finhackade nötterna. Häll smeten i en hög kakform eller 3–4 cake-layer-formar. Grädda i 175°C i 30-40 minuter för en hel kaka och cirka 20 minuter om du gräddar den i lager. Försäkra dig om att kakan är klar med en baksticka. Den ska vara saftig och inte helt torr, men absolut inte smetig i mitten. Låt svalna och skär i 3–4 lager.
 2. Vispa smöret och cream cheesen tills den är rejält krämig och fluffig. Sikta ner vaniljsocker och florsocker och vispa tills fyllningen får en krämig och spritsbar konsistens. Bred fyllning mellan varje lager efter att kakan svalnat. Bred även fyllning på det översta lagret och dekorera gärna med ananasbitar och mer pecannötter.
 3. * Jag använder koshersalt till nästan allt jag bakar istället för "vanligt" salt – men särskilt när det handlar om amerikanska kakor och pajer. Har man inte koshersalt går det givetvis att byta mot den vanliga varianten.

Hummingbird cake.

 

GILLAR DU AMERIKANSKA KAKOR? HÄR ÄR NÅGRA ANDRA FAVORITER:

RED VELVET CAKE

DEATH BY CHOCOLATE

DEVIL’S FOOD CAKE

ANGEL FOOD CAKE

MISSISSIPPI MUD CAKE

Hummingbird cake.

Kommentarer

Pin It on Pinterest