Välj en sida
Red velvet cake. Recept från Söta saker, Therésia Franklin.

Red velvet cake. Foto: Nicklas Thegerström.

50-talet blir nästa anhalt på den lilla baktidsresa vi gett oss ut på den här veckan. Därför bjuder jag såklart på Red velvet cake – en sammetslen kaka med en väldigt charmig historia.

Kakan ska ha varit en uppskattad efterrätt på det exklusiva New York-hotellet Waldorf-Astoria under 1950-talet. Det hemliga receptet ska enligt myten ha läckt ut efter att en gäst bett om att få det. Tydligen kom de nedklottrade ingredienserna med en saftig nota, vilket är anledningen till att kakan ibland också kallas ”500-dollar-cake”.

Just det här receptet kommer från min första bok – Söta saker – och är on the house.

Recept på red velvet cake.

Red velvet cake. Foto: Nicklas Thegerström.

KAKA

 • 6 dl vetemjöl
 • 31⁄2 dl strösocker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 tsk bikarbonat
 • 2 msk kakao
 • 2 1⁄2 naturell yoghurt
 • 3 1⁄2 dl rapsolja
 • 1 tsk vitvinsvinäger
 • 2 ägg
 • en flaska röd karamellfärg

GLASYR

 • 400 g naturell färskost
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 5 dl florsocker
 • saft av en halv lime
Red velvet cake

Red velvet cake. Foto: Nicklas Thegerström.

Blanda mjöl, strösocker, vaniljsocker, bikarbonat och kakao (vill man ha en mer distinkt chokladsmak på kakan kan man använda ytterligare ett par matskedar kakao). Blanda ner yoghurten och oljan. Tillsätt vinäger och ägg (lätt uppvispade) och blanda sist i karamellfärgen. Använd rejält med färg – smeten ska bli riktigt ceriseröd! Häll den i en smord rund form och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ungefär 50 minuter. Dela kakan försiktigt på mitten när den svalnat något.

Blanda samman ingredienserna till glasyren, vispa den hårt och bred ett lager av den på den undre delen av kakan. Lägg på den övre delen och bred resten av glasyren ovanpå och runt hela kakan. Gör ett vackert mönster på ovansidan med hjälp av en gaffel eller en oanvänd kam.

Samtliga bilder: Nicklas Thegerström

Kommentarer

Pin It on Pinterest