Välj en sida

Jag älskar att amerikanska kakor alltid har så medryckande namn. Jag menar “death by chocolate“, “angel food cake“, “Mississippi mud cake” och “red velvet cake”… där har ni några riktigt catchy kaknamn!

De svenska klassikerna har en hel del att ta igen på namnfronten, om ni frågar mig. För även om de är fantastiskt goda och älskade så för “sockerkaka“, “kladdkaka” eller “finska pinnar” knappast tankarna till överjordisk njutning eller syndiga mängder choklad.

Det gör däremot den här kakan. Devil’s food cake är precis så lockande och förförisk – och livsfarligt chokladig – som namnet antyder. Och givetvis djävulskt god.

KAKA

 • 3 dl vetemjöl
 • 1 1/2 dl strösocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 tsk bikarbonat
 • 1 dl riktigt fin kakao
 • 1 1/4 dl turkisk yoghurt
 • 1 1/2 dl rapsolja
 • 1 ägg

FYLLNING

 • 200 g naturell cream cheese
 • 5 dl florsocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1/2 dl kakao
DEKORATION (om man vill)
 • nötter
 • tryffel
 • choklad

Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bikarbonat i en bunke. Sikta ner kakaon och blanda in den. Tillsätt yoghurt, rapsolja och ägget. Rör kraftigt till en jämn och fin smet. Häll i två små smorda och kakaopudrade springformar (ca 15 cm). För kakan på bilderna använde jag två storlekar på formarna (en ca 15 cm och en lite mindre) för att få en trappstegstårta, men det gör man som man vill med. Grädda i 175°C i omkring 30 minuter (gräddningstiden påverkas av storleken på formen – en riktigt liten form behöver kanske snarare 20 minuter). Känn med en sticka då och då om kakorna är torra och klara. Låt svalna, lossa från formen och skär båda kakorna vertikalt på mitten.

Gör fyllningen genom att klicka ut cream cheese i en bunke och pudra ner florsocker, vaniljsocker och kakao. Rör till en jämn smet och bred mellan kakans lager. Spara ungefär hälften av fyllningen och spritsa den runt och på kakan när den byggts ihop. Dekorera eventuellt med nötter, tryffel eller chokladbitar.

Kommentarer

Pin It on Pinterest