Välj en sida
Death by chocolate

Death by chocolate. Foto: Nicklas Thegerström

Det sägs att man faktiskt blir lyckligare av att äta choklad. Att det i den mörka kakaon finns något magiskt som kan fylla bröstet med glädje igen när allt känns sorgset och tomt. Ni som kan er Harry Potter-trivia vet att den som blivit kysst av en “dementor” – en ond, spöklik varelse vars syfte i tillvaron är att suga livslusten ur människor – bara kan räddas genom en snabb och rejäl dos choklad. Och jag kan intyga att det även utanför sagornas värld funnits tillfällen då en kopp varm choklad gjort skillnaden mellan svårmod och hopp om livet.

Om det nu är sant att choklad är naturens eget glädjeelixir så är den här kakan tidernas bästa lyckopiller. Och skit samma om det är sant eller inte. Den är helt vansinnigt god och det är egentligen allt som spelar någon roll.

Death by chocolate

Death by chocolate. Foto: Nicklas Thegerström

Receptet och bilderna, tagna av Nicklas Thegerström, kommer från boken Söta saker som vi gjorde 2010.

DEATH BY CHOCOLATE

KAKA

 • 150 g smör
 • 200 g choklad med 70 % kakaohalt
 • 2 1⁄2 dl strösocker
 • 4 ägg
 • 1 dl vetemjöl
 • 1 tsk bikarbonat
 • 1⁄2 dl kakao
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 dl crème fraîche

GLASYR

 • 100 g choklad med 70 % kakaohalt
 • 1 dl vispgrädde

DEKORATION

 • färska bär
 • minimaränger

Smält smöret. Bryt chokladen i småbitar, lägg dem i det smälta smöret och rör tills de har smält och löst sig helt. Vispa strösocker och ägg lätt och rör sedan ner chokladblandningen och de övriga ingredienserna. Häll smeten i en stor smord sockerkaksform. Ställ in den i nedre delen av ugnen, 175 grader varm, och grädda i ungefär 40 minuter – kakan ska bli saftig och inte alltför torr inuti. Låt den svalna och stjälp sedan försiktigt upp den på ett fat.

Hacka chokladen till glasyren och lägg bitarna i en skål. Värm grädden i en kastrull tills den kokar och häll den sedan över chokladen. Rör ordentligt tills chokladen har löst sig och smeten är jämn. Låt glasyren svalna lite och häll den sedan över kakan. Dekorera eventuellt med jordgubbar och minimaränger.

Death by chocolate

Death by chocolate. Foto: Nicklas Thegerström.

Death by chocolate.

Death by chocolate. Foto: Nicklas Thegerström.

GILLA SÖTA SAKER PÅ FACEBOOK FÖR FLER BAKTIPS OCH GODA RECEPT!

Kommentarer

Pin It on Pinterest