Välj en sida

Mississippi mud cake. Bara namnet gör mig lycklig och rusig och fullkomligt destruktivt nostalgisk. Jag älskar allt som på något sätt går att relatera till cajunköket och den här tar mig med långt bort, till kryddiga grytor och plåtmuggar med starkt, segt kaffe i. Till klibbig värme på gnisslande verandor och män i skägg. Till lite för korta kjolar, arga jesuspredikanter och tung, oförlåtligt virvlande blues.

Det här är min egen tolkning av Mississippi mud cake (eller mud pie som den också kallas), som en kladdkaka med marshmallows som fått halvsmälta över den varma kakan. Man bakar den allra bäst till den här sången.

Recept på mississippi mud cake från Söta saker

Mississippi mud cake.

Historien bakom den här kakan är inte helt klar – men man kan ju gissa att namnet kommer av att den bruna och kladdiga kakan liknar leran från Mississippideltat. Enligt vissa källor kom receptet till efter andra världskriget när hemmafruarna i amerikanska södern behövde en kaka med lättåtkomliga ingredienser som var lätta att hitta även i de mest utplockade snabbköp. Så fungerar den ju faktiskt litegrann fortfarande. Det mesta av innehållet går att byta mot lite vad man råkar ha i skafferiet för tillfället.

Jag gör den faktiskt på lite olika sätt varje gång. Ibland med pecannötter (mina favoritnötter), ibland med valnötter. Ibland har jag marshmallows och kokos i kaksmeten, ibland strör jag marshmallowsen på efter gräddning och dränker kakan i kolasås. Man gör som man vill helt enkelt. Här är ett av många recept på den här magiska kakan.

MISSISSIPPI MUD CAKE

KAKA
 • 200 g rumsvarmt smör
 • 3 dl rörströsocker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 dl kakao
 • 1 ägg
 • 4 dl vetemjöl
 • 1 tsk bikarbonat
 • 1⁄2 tsk salt
 • 1 dl pecannötter
 • ev. 1 dl minimarshmallows
GARNERING
 • 1 dl minimarshmallows
 • kolasås

Rör smör, socker och vaniljsocker pösigt. Sikta ner kakaon och rör om ordentligt. Rör ner ägget och därefter mjölet blandat med bikarbonat och salt.Tillsätt sist pecannötterna, brutna i småbitar, och om man vill en deciliter minimarshmallows. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form (ca 24 cm i diameter) och grädda i mitten av ugnen i 20–30 minuter i 175°C. Strö över marshmallows medan kakan ännu är varm och ringla över kolasås. Låt svalna och servera som den är eller med vaniljglass.

Här finns andra kladdkakerecept för den som vill göra enkel kladdkaka, kladdkaka med baileys, lyxig kladdkaka, vit kladdkaka, kladdkaka med apelsin och kladdkakemuffins.

Kommentarer

Pin It on Pinterest