Välj en sida

Angel food cake är en klassisk amerikansk kaka, med luftigt lätt karaktär och himmelsk konsistens. Den blir liksom seg och lätt på samma gång och ser dessutom ut som mat för änglar. I original bakas den med cream of tartar, eller vinsten som det kallas på svenska. Pulvret går att få tag på i väldigt välsorterade matbutiker, men eftersom det är långt ifrån enkelt har jag skapat en variant med vitvinsvinäger istället. Den blir exakt lika god och är trots den lite ovanliga ingredienslistan (varken smör, bakpulver eller hela ägg används) riktigt lätt att lyckas med.

  • 6 äggvitor
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1/2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
  • Vispad grädde eller smörkräm till dekorering

Ställ äggvitorna att rumstempereras. Blanda samman vetemjöl och salt i en bunke och ställ åt sidan. Vispa äggvitorna hårt med elvisp och droppa under tiden ner vitvinsvinägern. När smeten börjar  hårdna, häll i sockret, lite i taget. Vispa tills bunken går att vända upp och ner utan att smeten rör sig. Vispa därefter även ner vaniljen. Sikta mjölblandningen, lite i taget, ner i äggsmeten. Vänd försiktigt ner mjölet med hjälp av en slickepott. Arbeta från mitten och ut längs bunkens kanter och vik över smeten tills allt har blandat sig. Enklast går det om man siktar ner lite mjölblandning i taget och inte dundrar i allt på en gång. Klicka ut smeten i en rund form med löstagbar kant. Formen ska vara torr och inte smöras eller bröas. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 40 minuter. Testa att kakan är klar genom att trycka på den med fingret och se efter att den har skumgummikonsistens (och liksom studsar tillbaka). Låt kakan svalna, skär försiktigt längs kanterna och ta ut den ur formen. Dekorera med vispad grädde eller smörkräm.

Kommentarer

Pin It on Pinterest