Välj en sida
lussebullar med rågsikt

Lussebullar med rågsikt.

I min iver att finna det bästa receptet på lussebullar har jag nog testat det mesta. Lussebullar med kesella, lussebullar med smör, med créme fraiche, med cream cheese och sirap och allt däremellan. Den här varianten är en lussebulle med rågsikt i smeten och den här julen har jag bestämt mig för att redovisa mina experiment, så att ni alla kan ta del av de olika recepten och resultaten.

Idén att baka lussebullar med rågsikt fick jag av Clara, som tipsade om detta trick häromdagen. Jag bytte ett par deciliter av vetemjölet i mitt grundrecept på saffransbullar mot rågsikt och fick riktigt fina och saftiga bullar! Här är receptet.

 

 

LUSSEBULLAR MED RÅGSIKT
BULLAR
 • 2 kuvert saffran à 1⁄2 g
 • 1 sockerbit
 • 1 msk rom går att byta mot ljummet vatten
 • 50 g jäst
 • 5 dl mjölk 2 dl kall, 3 dl fingervarm
 • 150 g rumsvarmt smör
 • 1 ⁄2 tsk salt
 • 1 1 ⁄2 dl strösocker
 • 2 dl rågsikt
 • ca 10 dl vetemjöl
GARNERING
 • russin
 • ägg till pensling
 1. Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel och häll över romen. (Vill man inte använda rom kan man byta den mot ljummet vatten.) Låt blandningen stå och dra och rör under tiden ut jästen i två deciliter kall mjölk. Värm de resterande tre decilitrarna mjölk till 37 grader. Slå den över jästblandningen och rör om. Tillsätt det rumsvarma smöret, skuret i bitar, och därefter salt, socker och saffransblandningen. Rör ner rågsikten och arbeta ner vetemjölet – lite i taget – tills degen är sammanhållen, men inte för hård. Använd bara så mycket mjöl som behövs för att degen ska vara knådbar – detta kan variera i deciliter beroende på hur hårt packat mjölet är. Arbeta degen för hand i tio minuter eller i maskin i fem minuter. Ställ att jäsa i cirka en timme under duk. Lägg russinen i blöt i ljummet vatten under tiden.
 2. Knåda den jästa degen på mjölat bakbord för hand och rulla den till längder. Snurra längdernas kanter mot mitten i två spiraler och lägg dem på en smord plåt. Torka av russinen på hushållspapper och tryck ner ett russin i mitten av varje spiral. Låt bullarna jäsa på plåt under duk i ytterligare 30 minuter och pensla dem därefter med ett uppvispat ägg. Grädda i 225 graders värme i cirka tio minuter. Bullarna är klara när de är gyllenbruna. Låt svalna på galler.
ANDRA BULLAR!

Testa också de här goda julbullarna: Lussebullar med créme fraiche

Lussebullar med créme fraiche

Kommentarer

Pin It on Pinterest