Välj en sida
Lussebullar med kesella

Lussebullar med kesella.

I går testade jag saffransbullar tills hela köket var gult och fullt av juldoft. Fyra olika degar hann jag med och en hel vansinnig mängd bullar. Allt för er, kära läsare! För att ni ska kunna hitta era absoluta favoritbullar att njuta av hela december.

Fyra sorter blev det som sagt och vansinnigt goda blev de faktiskt allihop om jag får säga det själv. Vi börjar med en klassiker – lussebullar med kesella – som många hävdar är det allra bästa sättet att få bullarna saftiga och hållbara. Jag måste tillstå att de blir väldigt fluffiga och goda. Och även så här dagen efter (ja, jag har eventuellt provsmakat någon till frukost) har de fin stuns och saftighet.

Jag har penslat det här gänget med sockerlösning efter gräddning, vilket jag verkligen gillar, men det går också bra att pensla dem med ägg före gräddning om man hellre vill det.

 

Lussebullar med kesella

Lussebullar med kesella.

 

Lussebullar med kesella
LUSSEBULLAR MED KESELLA
BULLAR
 • kuvert saffran (sammanlagt 1 g)
 • 2 dl socker
 • 150 g smör
 • 4 dl mjölk
 • 50 g jäst
 • dl  kesella eller kvarg
 • 1/2 tsk salt
 • 1 ägg
 • ca 14 dl vetemjöl
 • 1 dl russin
SOCKERLAG
 • 1 dl strösocker
 • 1 dl kokande vatten
 1. Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel. Smält smöret och rör ner saffransblandningen i det. Blanda ner mjölken och värm spadet till fingervarmt (37°C). Smula jästen i en bunke och rör ut tillsammans med en deciliter av smörspadet. Häll på resten av spadet, sockret, kesellan, saltet och ägget och rör ihop. Arbeta ner vetemjölet, lite i taget, till en klibbig men sammanhållen deg (det är inte säkert att allt vetemjöl behövs – ta så lite som möjligt). Arbeta degen en stund (runt 5 minuter i maskin och lite längre om du knådar för hand). Låt degen jäsa i 45 minuter under duk och baka sedan ut den på mjölat bakbord. Dela i mindre bitar (jag fick ut 32 bullar på min deg) och rulla till lussebullar. Sätt ut bullarna på plåtar med bakplåtspapper och tryck ett russin i mitten av varje spiral. Låt bullarna jäsa under duk i cirka 30 minuter och grädda sedan långt ner i ugnen på 225 graders värme i cirka 8 minuter. Blanda strösocker och kokande vatten till en sockerlag och pensla bullarna rikligt med den så snart de kommit ur ugnen.

ANDRA BULLAR!

Testa också de här goda julbullarna: Lussebullar med créme fraiche

Lussebullar med créme fraiche

Kommentarer

Pin It on Pinterest