Välj en sida
Lussebullar med créme fraiche.

Lussebullar med créme fraiche.

I mitt stora saffransbulls-experiment var jag bara tvungen att testa en idé som jag haft länge! Att baka lussebullar med créme fraiche! Hur gott måste inte det bli, liksom? Saffransbullar med kesella är ju en vida känd julfavorit bland många och min tanke var helt enkelt att bullarna skulle bli ännu lyxigare och ännu smakrikare och saftigare med den lite fetare créme fraichen i degen.

Och hurra, så bra det blev! De här bullarna är sjukt saftiga och goda och dessutom supersmarriga även dagen efter, trots att de legat i en påse på köksbänken under natten.

Den här batchen bakade jag utan russin, men sådana kan man givetvis lägga till om man vill. Jag penslade dem med sockerlag och strödde över massor av strösocker efter gräddning också. Gott och fint på samma gång!

lussebullar-med-creme-fraiche-2

 

 

Lussebullar med créme fraiche.
LUSSEBULLAR MED CRÉME FRAICHE
BULLAR
 • kuvert saffran (sammanlagt 1 g)
 • 2 dl socker
 • 150 g smör
 • 4 dl mjölk
 • 50 g jäst
 • dl  créme fraiche
 • 1/2 tsk salt
 • 1 ägg
 • ca 14 dl vetemjöl
SOCKERLAG
 • 1 dl strösocker
 • 1 dl kokande vatten
GARNERING
 • strösocker
 1. Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel. Smält smöret och rör ner saffransblandningen i det. Blanda ner mjölken och värm spadet till fingervarmt (37°C). Smula jästen i en bunke och rör ut tillsammans med en deciliter av smörspadet. Häll på resten av spadet, resten av sockret, crème fraichen, saltet och ägget och rör ihop. Arbeta ner vetemjölet, lite i taget, till en klibbig men sammanhållen deg (det är inte säkert att allt vetemjöl behövs – ta så lite som möjligt). Arbeta degen en stund (runt 5 minuter i maskin och lite längre om du knådar för hand). Låt degen jäsa i 45 minuter under duk och baka sedan ut den på mjölat bakbord. Dela i mindre bitar (jag fick ut 32 bullar på min deg) och rulla till lussebullar. Sätt ut bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under duk i cirka 30 minuter och grädda sedan långt ner i ugnen på 225 graders värme i cirka 8 minuter. Blanda strösocker och kokande vatten till en sockerlag och pensla bullarna rikligt med den så snart de kommit ur ugnen. Doppa bullarna i strösocker eller strö socker över dem.

Lussebullar med créme fraiche.

TIPS!

FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM FÖR FLER SÖTA SAKER

Kommentarer

Pin It on Pinterest