Välj en sida
jordgubbsmoussetårta

Underbart krämig jordgubbsmoussetårta.

Ett av de absolut enklaste och godaste sätten att få till en riktigt krämig och smarrig tårta är att baka den med mousse av något slag. Jag gör väldigt ofta en enkel frukt eller bärmousse som jag låter bli ensam fyllning mellan några lager tårtbotten och sedan dekorerar med lite bär. Alltid lika uppskattat och gott. Den här jordgubbsmoussetårtan går såklart att baka med vilken fruktmousse som helst.

Ett tips är också att använda eventuell överbliven jordgubbsmousse som efterrätt. Om det mot förmodan blir något kvar när du dekorerat din tårta sparar du den bara i små glas i kylen. Håller minst i några dagar och är jättekrämig och god.

Till tårtbotten använder jag klassikern “tre lika” där man helt enkelt mäter upp lika delar av ägg, mjöl och socker. Jag tycker att den är enkel att lyckas med och extra lätt blir det om man bakar den i lagerformar (då slipper man skära den efteråt och alla lager blir lika stora. Har man inga lagerformar går det fint att baka den som en stor tårtbotten och sedan skära den i lager när den svalnat. Den går också fint att frysa in och mitt tips är då att vänta med att skära den tills man tar fram den ur frysen igen. Då går det ännu lättare!

Det här receptet utgår från att man bakar tårtbottnen i en hel form (alltså inte i lagerformar). Vill man använda lagerformar behöver bottnarna kortare tid i ugnen.

 

jordgubbsmoussetårta
JORDGUBBSMOUSSETÅRTA
TÅRTBOTTEN
  • 1 glas ägg
  • 1 glas socker
  • 1 glas vetemjöl
JORDGUBBSMOUSSE
  • 200 g jordgubbar
  • 1/2 dl gelésocker
  • 50 g cream cheese
  • 2 dl vispgrädde
  1. Vispa ihop ägg och socker till en fluffig smet. Sikta ner vetemjölet under långsam vispning. Smörj och bröa en tårtbottensform (om du har en stor form – eller vill ha en hög tårta – använd större glas när du mäter). Häll i smeten och grädda i 175°C i cirka 30 minuter eller tills kakan är torr i mitten. Undvik att öppna ugnsluckan i början av gräddningen, det kan få kakan att sjunka. Låt svalna, stjälp ur och skär i lager. Tårtbottnen kan med fördel frysas och tinas vid ett senare tillfälle.
  2. Tina jordgubbarna om du använder frysta bär. Mixa jordgubbarna med en stavmixer i en kastrull och koka upp den tillsammans med gelésockret. Sjud under omrörning i cirka 30 sekunder till en minut. Låt blandningen svalna och vispa under tiden grädden. Rör ner cream cheesen i jordgubbsblandningen och rör sedan ned allt i grädden. Bred ut eller spritsa ett tjockt lager på varje lager av tårtbottnen. Bygg ihop och dekorera eventuellt med färska bär.

 

TESTA OCKSÅ: HALLONMOUSSE

Hallonmousse

Kommentarer

Pin It on Pinterest