Välj en sida

Macarons är trevligaste kakorna i hela världen, när de inte trilskas och bryter i hop, sjunker ner i en hög eller helt enkelt bara vägrar att resa sig och samarbeta från första början. Men som med allt annat franskt (språket, trafiken och de parisiska servitörerna) är hemligheten med de små mandelkakorna helt enkelt tålamod och en smula dödsförakt. Och ett riktigt bra recept, såklart.

De här hallonmacaronerna bakade jag till en laktosfri vän, så smörkrämen är helt smörfri. Om man vill kan man lägga till ett par matskedar naturell färskost för att få den en aning krämigare.

MACARONS

  • 125 g mandelmjöl
  • 225 g florsocker
  • 4 normalstora äggvitor (125 g)
  • 25 g socker
  • eventuellt rosa karamellfärg

HALLONKRÄM

  • ca 1/2 dl passerade hallon (eller 4 msk hallonsylt)
  • florsocker tills krämen blir fast

Separera äggvitorna och låt dem stå i rumstemperatur över natten. Gör mandelmjölet (det går bra att köpa färdigt också). Väg upp 125 gram av det och lägg i en torr bunke. Sikta ner florsockret och blanda noga. Häll äggvitorna i en separat bunke. Vispa dem hårt tills det går att vända bunken upp och ner. Vispa i sockret lite i taget och därefter eventuellt karamellfärgen.

Vik försiktigt ner marängsmeten i mandelblandningen. Häll smeten i en spritspåse. Ett smart sätt är att ställa spritsen i ett glas och vika påsens kanter över glasets, så blir processen enklare och mindre kladdig. Spritsa ut 2 cm stora runda klickar på plåt med bakplåtspapper. Låt stå i minst en timme. Och observera att det här är en dealbreaker – grädda inte makronerna innan de har satt sig, då spricker de!

Grädda i 160 grader i 10-12 minuter. Ta försiktigt loss makronerna från plåten när de svalnat något. Rör ihop hallonkrämen och spritsa ut eller bred den på varannan makronhalva. Lägg ihop makronerna försiktigt utan att trycka till krämen för hårt.

Prova också att baka jordgubbsmacarons, violmacarons eller mina favoriter – lakritsmacarons!

Kommentarer

Pin It on Pinterest