Välj en sida

Det krävdes en fransk vän, hans mamma och flera dagars experimenterande, men nu tror jag att jag hittat det ultimata sättet att göra makroner – eller macarons som de heter på franska. Hemligheten är övernattenägg, väldigt fint mandelpuder och ett tålmodigt sinne. Dessa små sötnosar gjorde jag med violsmak och gav bort som present.
macarones med smak av viol
Macarons:
125 g mandelmjöl
225 g florsocker
4 äggvitor
2 msk socker
Lila karamellfärg

Violkräm:
2 msk flytande smör
1 msk vatten
Ca 1 krm violessens (provsmaka dig fram till rätt mängd)
Florsocker tills krämen blir fast
Lila karamellfärg

Separera äggvitorna och låt dem stå i rumstemperatur över natten. Gör mandelmjölet (man kan även köpa färdigt om man vill). Väg upp 125 gram av det och lägg i en torr bunke. Sikta ner florsockret och blanda noga. Häll äggvitorna i en separat bunke (helst en av rostfritt stål). Bunken måste vara torr – om det finns fettrester i sig kommer marängen inte resa sig ordentligt. Vispa vitorna hårt tills det går att vända bunken upp och ner. Vispa i sockret lite i taget och därefter karamellfärgen. Vänd ner några skedar av marängen i mandelpudret och vik försiktigt tills det blandats. Rör därefter försiktigt ner resten av marängen tills smeten blivit jämn, men utan att röra för häftigt. Häll smeten i en spritspåse. Ett smart sätt är att ställa spritsen i ett glas och vika påsens kanter över glasets, så blir processen enklare och mindre kladdig. Spritsa ut 2 cm stora runda klickar på plåt med bakplåtspapper. Låt stå i minst en timme. Och observera att det här är en dealbreaker – grädda inte makronerna innan de har satt sig, då spricker de! Grädda sedan i 160 grader i 10-12 minuter. Ta försiktigt loss makronerna från plåten när de svalnat något. Rör ihop violkrämen och spritsa på varannan makronhalva. Lägg ihop makronerna försiktigt utan att trycka till krämen för hårt. Förvara dem i kylskåp i burk med lock.

Kommentarer

Pin It on Pinterest