Välj en sida

Jag har gjort lite väl mycket macarons den senaste tiden. Dels för att de är fantastiskt goda och fina och dels för att jag velat prova mig fram med till vilka smaker jag vill ha med i boken. De här helt fantastiskt goda jordgubbsmakronerna var en av försökskaninerna. Jag rekommenderar verkligen att låta äggvitorna stå framme över natten innan användning. Och är du osäker på att äggen är i rätt storlek – väg vitorna innan bakningen (de ska väga 125 gram)! För mycket äggvita gör att kakorna förlorar formen i ugnen.

Makroner:
125 g mandelmjöl
225 g florsocker
4 normalstora äggvitor (125 g)
25 g socker
Eventuellt rosa karamellfärg

2-3 msk jordgubbsströssel

Jordgubbskräm:
2 msk flytande smör
2 msk jordgubbssylt
Florsocker tills krämen blir fast
Rosa karamellfärg

Separera äggvitorna och låt dem stå i rumstemperatur över natten. Gör mandelmjölet (det går bra att köpa färdigt också). Väg upp 125 gram av det och lägg i en torr bunke. Sikta ner florsockret och blanda noga. Häll äggvitorna i en separat bunke (helst en av rostfritt stål). Bunken måste vara torr – om det finns fettrester i sig kommer marängen inte resa sig ordentligt. Vispa vitorna hårt tills det går att vända bunken upp och ner. Pulverisera jordgubbsströsslet i en mortel. Vispa i sockret lite i taget och därefter strösselpulver och eventuellt karamellfärgen.

Vänd ner några skedar av marängsmeten i mandelpudret och vik försiktigt tills det blandats. Rör därefter försiktigt ner resten av marängen tills smeten blivit jämn, men utan att röra för häftigt. Häll smeten i en spritspåse. Ett smart sätt är att ställa spritsen i ett glas och vika påsens kanter över glasets, så blir processen enklare och mindre kladdig. Spritsa ut 2 cm stora runda klickar på plåt med bakplåtspapper. Låt stå i minst en timme. Och observera att det här är en dealbreaker – grädda inte makronerna innan de har satt sig, då spricker de! Grädda sedan i 160 grader i 10-12 minuter. Ta försiktigt loss makronerna från plåten när de svalnat något. Rör ihop jordgubbskrämen (jag använde hemmagjord jordgubbssylt) och spritsa ut den på varannan makronhalva. Lägg ihop makronerna försiktigt utan att trycka till krämen för hårt. Förvara dem i kylskåp i burk med lock.

Kommentarer

Pin It on Pinterest