Välj en sida

Ni som läser den här bloggen kan knappast ha undgått hur mycket jag älskar lakrits. Jag har bakat lakritstryffel, kokat saltlakritskola, gjort saltlakritsglass och till och med spetsat chokladkolan med lakrits. I går tog jag min besatthet ett steg längre och bakade lakritsmacarons. Och de blev verkligen precis så vansinnigt goda som man kan föreställa sig.

För att smaksätta fyllningen använde jag lakritspasta, som kan vara lite knivigt att få tag på. Det går dock minst lika bra att smaka av den med någon typ av lakritsessens, men tänk då på att det kanske behövs mindre än en matsked. Lakritspulvret som smaksätter själva kakorna har jag gjort själv genom att mala krossade lakritskarameller i mandelkvarnen.Makroner:
125 g mandelmjöl
225 g florsocker
4 normalstora äggvitor (125 g)
25 g socker

3 msk lakritspulver

Eventuellt svart karamellfärg

Lakritskräm:
1 msk lakritspasta
2 msk cream cheese (går att byta mot 1 msk smör eller rapsolja)
2 dl florsockerSeparera äggvitorna och låt dem stå i rumstemperatur över natten. Gör mandelmjölet (går också att köpa färdigt) Väg upp 125 gram av det och lägg i en torr bunke. Sikta ner florsockret och blanda noga. Blanda därefter i lakritspulvret. Häll äggvitorna i en separat bunke (helst en av rostfritt stål). Vispa vitorna hårt tills det går att vända bunken upp och ner. Vispa i sockret lite i taget och eventuellt karamellfärgen. Vänd ner några skedar av marängsmeten i mandelpudret och vik försiktigt tills det blandats. Rör därefter försiktigt ner resten av marängen tills smeten blivit jämn, men utan att röra för häftigt. Häll smeten i en spritspåse. Ett smart sätt är att ställa spritsen i ett glas och vika påsens kanter över glasets, så blir processen enklare och mindre kladdig. Spritsa ut 2 cm stora runda klickar på plåt med bakplåtspapper. Låt stå i minst en timme. Grädda sedan i 160 grader i 10-12 minuter. Ta försiktigt loss makronerna från plåten när de svalnat något. Rör ihop lakritskrämen och spritsa ut den på varannan makronhalva. Lägg ihop makronerna försiktigt utan att trycka till krämen för hårt. Förvara i burk med lock.

Kommentarer

Pin It on Pinterest