Välj en sida
pavlovatårta recept

Pavlovatårta. Foto: Josefin Casteryd.

Det sägs att Pavlovatårtan skapades av en australisk, eller möjligen nyzeeländsk, konditor på 1920-talet för att hedra den världsberömda dansösen Anna Pavlova under hennes besök i något av länderna. Inspirerad av hennes skira, vita balettkjolar blev tårtan en fantastiskt fluffig marängskapelse, nästan lika betagande som ballerinan själv. Jag gör min variant med ett tjockt lager grädde ovanpå och mängder av färska sommarbär.

Anna Pavlova var den första ballerinan att turnera runt jorden och stod på toppen av sin karriär under 1920-talet. Ungefär samtidigt gjorde Isadora Duncan fridansen populär och flera av hennes anhängare vände sig mot baletten. Det ryktas till och med att ett gäng balettkritiker samlats under en av Pavlovas föreställningar av Svansjön för att kasta ägg på henne. De ska dock ha blivit så rörda av hennes framställning av den döende svanen att de lät bli.

pavlovatårta

pavlovatårta
PAVLOVATÅRTA
BOTTEN
  • 3 äggvitor
  • 1⁄2 tsk 12-procentig ättika
  • 1 liten nypa salt
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk majsstärkelse
GARNERING
  • 2 dl vispgrädde
  • valfria frukter eller bär
  1. Skilj ut äggvitorna i en ren och torr bunke (äggulorna kan man till exempel göra vaniljkräm eller chokladpudding av om man vill). Tillsätt ättikan och en nypa salt och vispa hårt tills äggen är kritvita och man kan vända bunken upp och ner utan att smeten rör sig. Vispa i sockret, vaniljsockret och majsstärkelsen, lite i taget. Bred ut smeten försiktigt till en rund botten (cirka 25 centimeter i diameter) på en plåt med bakplåtspapper. Sätt marängen
  2. i nedre delen av ugnen i 200 grader och sänk därefter genast värmen till 100 grader. Grädda i cirka 75 minuter. Stäng av ugns- värmen och låt marängen fortsätta torka i eftervärmen tills ugnen är kall. Ta försiktigt marängen från bakplåtspappret. Om det är svårt att få loss den kan man pensla pappret med lite kallt vatten. Vispa grädden och bred ut rikligt på undersidan av kakan och runt kanterna av tårtan. Dekorera med frukt eller färska bär.

 

pavlovatårta

Godaste tårtan! Foto: Josefin Casteryd.

 

TESTA OCKSÅ: PAVLOVA MED GRANATÄPPLE

Pavlova

pavlovatårta

Foto: Josefin Casteryd.

Kommentarer

Pin It on Pinterest