Välj en sida
Pavlova

Pavlova i julskrud. Foto: Josefin Casteryd.

Det var någon gång på 20-talet, när den ryska ballerinan Anna Pavlova reste runt jorden på dansturné, som den här tårtan kom till. Gjord för att efterlikna Pavlovas skira balettkjol skapades den underbara marängtårtan som fått hennes namn.

Anna Pavlova var den första ballerinan att turnera runt jorden och stod på toppen av sin karriär under 1920-talet. Ungefär samtidigt gjorde dansösen Isadora Duncan den moderna fridansen populär och flera av hennes anhängare vände sig mot baletten, som de tyckte var förlegad och full av tråkiga regler. Det ryktas till och med att ett gäng balettkritiker samlats under en av Pavlovas föreställningar av Svansjön för att kasta ägg på henne. De ska dock ha blivit så rörda av hennes framställning av den döende svanen att de helt glömde bort att vara arga.

Visste ni förresten att pavlovan faktiskt är en sjukt populär jultårta på andra sidan jordklotet? I Australien och Nya Zeeland är det som vi här förknippar med sommar och trädgårdsfika värsta julstämningen. Och inte katten tackar man nej till en riktigt god julpavlova om det bjuds – eller hur? Här är min variant.

Tårtbottnen går fint att spara i ett torrt skafferi. Garnera tårtan precis före servering så håller sig marängen krispig och fin.

 

Pavlova
PAVLOVA
BOTTEN
 • 3 äggvitor
 • 1 ⁄2 tsk ättika
 • en nypa salt
 • 2 dl strösocker
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1 tsk majsstärkelse
GARNERING
 • 2 dl vispgrädde
 • 1 granatäpple
 • hackad daim
 1. Skilj ut äggvitorna i en torr bunke och tillsätt ättika och salt. Vispa vitorna hårt och tillsätt sockret, lite i taget. Fortsätt att vispa tills bunken går att vända uppochner utan att smeten rör sig. Rör ner vaniljpulver och majsstärkelse och klicka ut smeten försiktigt till en rund kaka (cirka 20 centimeter i diameter) på en plåt med bakplåtspapper. Ställ kakan i nedre delen av ugnen i 200 graders värme och sänk därefter värmen till 100 grader. Grädda i cirka 75 minuter eller tills kakan är torr nog att lossa enkelt från pappret. Vispa grädden, dela granat- äpplet och knacka ut kärnorna. Krossa daimen och garnera den svalnade tårtan.
 2. Garnera pavlovan direkt före servering för att hålla marängen torr och krispig på ytan. Förvara botten torrt för att spara den till ett senare tillfälle.
HITTA FLER JULRECEPT!

Baka andra goda julkakor! Hitta recepten här.

Kommentarer

Pin It on Pinterest