Välj en sida
marmeladkakor recept

Esters marmeladkakor. Foto: Josefin Casteryd.

Dessa skurna marmeladkakor kommer från min morfars mor Annas kakbok. De brukade hennes svägerska Ester baka, om man får tro Annas anteckningar. De är helt fantastiskt goda och liksom lite vuxna i smaken av apelsinmarmelad. Ester använde besk apelsinmarmelad som smaksättning, men det går också att baka en sötare sort av samma kaka, med till exempel hallonmarmelad eller fast hjortronsylt om man vill ha sötare småkakor.

Det här receptet finns även med i boken Sött från förr som jag gjort tillsammans med Josefin Casteryd.

 

marmeladkakor recept
MARMELADKAKOR
KAKOR
  • 100 g rumsvarmt smör 1 1⁄4 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2–1 dl fast apelsinmarmelad
  • 1/2 dl skalad och finhackad mandel
GLASYR
  • 1–2 dl florsocker
  • en skvätt vatten
  1. Blanda smöret med sockret och rör där- efter ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner. Låt degen vila i kylskåp i cirka 15 minuter. Forma sedan till längder (mjöla händerna om degen känns svårformad) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till något och forma med fingret en liten urgröpning i mitten av varje längd. Fyll denna med en tunn sträng apelsinmarmelad och strö över hackad mandel. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter. Skär i skivor (cirka två centimeter tjocka) medan kakorna ännu är varma. Gör en glasyr på florsocker och en skvätt vatten och ringla över kakorna när de svalnat något.

Kommentarer

Pin It on Pinterest