Välj en sida
Syltkakor.

Syltkakor.

Syltkakor är förmodligen det första många tänker på när man säger småkakor. En färglad klassiker som funnits med på de flesta kafferep och barnkalas under i stort sett hela min uppväxt. Det är något otroligt trösterikt och fint med syltkakor, tycker jag. Så enkla, så goda och så tidlösa. Vill man göra syltkakorna cirka hundra gånger godare än man är van vid ska man testa det här receptet från moster Rut. De blir sega, snarare än smuliga och hemligheten är något så enkelt som gräddfil…

 

Syltkakor.

Syltkakor.

Rut var min morfars moster och av allt att döma ett fullkomligt geni när det gällde att baka syltkakor. Det här receptet är en av de största skatterna i den lilla anteckningsbok som min morfars mor lämnade efter sig och som blev startskottet till retrokokboken “Sött från förr” som jag skrev för ett par år sedan. Här kan man köpa den om man gillar historiska kakrecept.

SYLTKAKOR

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 1⁄2 dl strösocker
  • 3⁄4 dl gräddfil
  • 5 dl vetemjöl
  • hallonsylt eller annan fast sylt

Blanda smör och socker och tillsätt gräddfilen. Rör ner mjölet. Smeten ska bli väldigt lös och nästan kännas för kladdig för att rulla – detta är ingenting att bry sig om, utan helt i sin ordning. Rulla smeten försiktigt till små bollar (ta lite vatten på händerna om det underlättar) och lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck små gropar i mitten av varje kaka och fyll dem med lite sylt. Grädda i 10–12 min på 175 graders värme.

Syltkakor.

Syltkakor.

Kommentarer

Pin It on Pinterest