Välj en sida
Saffransmums.

Saffransmums.

Nu blir det saffransmums! Eller saffransrutor om man hellre vill! Vi pratar alltså om kärleksmums med saffranssmak istället för choklad och vad kan vara bättre än det? Värsta bästa julkakan, skulle jag vilja kalla den!

Jag bakar de här rutorna – precis som mina vanliga kärleksmums och mina vita kärleksmums – i en fyrkantig form på kanske 15 gånger 20 centimeter istället för i en långpanna, vilket ger lite högre och saftigare kakor. Vill man baka dem som lägre långpannerutor går det såklart alldeles ypperligt det med, men tänk på att korta ner tiden i ugnen i så fall, så att de inte blir torra.

Saffransmums.

 

Saffransmums.
SAFFRANSMUMS
KAKA
 • 150 gram smör
 • 1 ½ dl mjölk
 • 1 kuvert saffran á 0,5 g
 • 2 ägg
 • 3 dl socker
 • 4 ½ dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
GLASYR
 • 75 gram smör
 • 1 msk  grädde
 • 1 kuvert saffran á 0,5 g
 • 3 ½ dl florsocker
GARNERING
 • kokos
 1. Smält smöret och blanda ner den kalla mjölken så att blandningen blir ljummen. Rör ut saffranet i mjölkspadet och ställ sedan att svalna. Vispa samman ägg och socker. Blanda vetemjöl och bakpulver för sig och rör ner tillsammans med smörblandningen till en jämn smet. Häll i en form (min är ca 15 x 20 cm) klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i 20-30 minuter. Låt kakan svalna och rör under tiden ihop glasyren. Smält smöret och blanda ner grädden och saffranet när det blivit ljummet. Låt svalna och rör sedan ihop med florsockret till en jämn glasyr.  Bred över kakan och toppa med kokos. Skär i rutor.

saffransmums3 Saffransmums.

HITTA FLER JULRECEPT!

Baka andra goda julkakor! Hitta recepten här.

Kommentarer

Pin It on Pinterest