Välj en sida
St Clement's cake

St Clement’s cake. Foto: Josefin Casteryd.

St Clement’s cake har, namnet till trots, ingenting alls med vare sig helgon eller påvar att göra, utan är i själva verket resultatet av ett gammalt barnkammarrim om olika kyrkklockor i London. St Clement’s rimmar där med ”oranges and lemons”, vilket har gjort att den intet ont anande helige Clemens numera förknippas med syrliga citrusdrinkar och saftiga apelsinkakor. Sämre eftermäle kan man ha, tycker jag. Och en godare jultårta än hans får man leta efter.

Den 23 november är det dessutom Sankt Clemens dag, så det finns anledning att börja baka denna godbit redan nu!

 

St Clement's cake
ST CLEMENT'S CAKE
KAKA
 • 175 g rumsvarmt smör
 • 2 1/2 dl strösocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 3 ägg
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 1/2 tsk bakpulver
 • rivet skal av två apelsiner
 • rivet skal av en citron
FYLLNING
 • 2 clementiner
 • 2 dl vispgrädde
 • 2 dl apelsincurd  (går att byta mot lemon curd)
GARNERING
 • florsocker
 1. Rör samman smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget, och mjölet blandat med bak- pulvret. Vispa till en jämn smet. Blanda ner det finrivna apelsin- och citronskalet. Dela upp smeten i två smorda och bröade, runda kakformar (cirka 20 centimeter i diameter). Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter eller tills kakorna är torra i mitten. Låt svalna och lossa kakorna från formarna. Skala clementinerna, dela dem i klyftor och skär dem i mindre bitar. Vispa grädden och varva den med apelsincurden och clementinbitarna ovanpå den ena kakan. Lägg den andra kakan över och garnera genom att pudra över lite florsocker.

 

GÖR EGEN ORANGE CURD!

Orange curd

Kommentarer

Pin It on Pinterest