Välj en sida
silviakaka

Silviakaka.

En riktigt klassisk mjuk kaka i lite samma stil som Sverigekakan är Silviakaka. Jag bara gissar att den fått sitt namn efter vår kära drottning, men har inget som helst belägg för det – det kan ju faktiskt vara precis vilken Silvia som helst som förlänat den här fantastiska kakan sitt namn.

Oavsett vilket är Silviakakan en kungligt god kaka. En superenkel och luftig botten toppas med en sjuden kräm på smör och vanilj som får en lite karamelliserad kolasmak och liksom sätter sig i kakan. Kort sagt – det blir gott. Så här gör man den.

 

SILVIAKAKA
KAKA
 • 3 dl strösocker
 • 3 ägg
 • 1 1/2 dl vatten
 • 3 dl vetemjöl
 • 3 tsk bakpulver
GLASYR
 • 150 g smör
 • 1 1/2 dl strösocker
 • 1 vaniljstång
 • 2 äggulor
 • kokosflingor
 1. Vispa ihop socker och ägg till en fluffig vit smet. Vispa ner det kalla vattnet och rör därefter ner vetemjölet utblandat med bakpulvret. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i 175°C i ungefär 30 minuter eller tills kakan är torr i mitten. 


  Smält smöret till glasyren och vispa ner strösocker, fröna från vaniljstången och äggulorna. Låt blandningen sjuda i ett par minuter under lätt vispning tills den tjocknar. Låt krämen svalna och häll sedan över den svalnade kakan. Strö kokos över hela kakan och servera.

silviakaka

silviakaka

TESTA OCKSÅ: SVERIGEKAKA

Sverigekaka

Kommentarer

Pin It on Pinterest