Välj en sida

Sverigekakan är en fantastiskt god klassisk mjuk kaka med vaniljkrämsfyllning som liksom suger sig in i kakan och gör den alldeles ljuvligt saftig och vaniljig. Varför den kallas Sverigekaka (eller pensionärskaka som den också brukar heta) lyckas jag inte riktigt få något svar på, trots idoga googlingar . Men det gör inte så mycket. Det viktigaste är ju att den är helt magiskt god!

Sverigekaka

Sverigekaka – ljuvlig mjuk kaka med vaniljkräm.

Personligen är jag vansinnigt svag för den här typen av kakor. Jag gillar milda smaker som vanilj och rejäla och saftiga mjuka kakor utan allt för mycket krusiduller är verkligen min melodi. Den livsfarligt goda och superenkla krämen som man fyller kakan med har jag levlat upp litegrann och använt riktig vaniljstång i istället för vanillinsocker som originalet förordar. Magiskt gott blev det!

Sverigekaka recept

Sverigekaka – eller pensionärskaka som den också kallas!

 

Sverigekaka
SVERIGEKAKA
KAKA
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl kokande vatten
FYLLNING
  • 125 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 4 msk strösocker
  • 1 vaniljstång
  1. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och därefter det kokande vattnet. Häll smeten i en smord och bröad rund form och grädda i 200°C i cirka 30 minuter eller tills kakan är torr i mitten. Stjälp upp kakan när den svalnat och skär den i två lager. Gör fyllningen genom att smälta smöret och blanda ner mjölken och sockret. Låt blandningen koka ganska ordentligt i ett par minuter. Skåra vaniljstången och skrapa ner fröna i krämen. Vispa ner vaniljfröna på svag värme. Låt krämen svalna och bred den därefter mellan kaklagren. Pudra eventuellt kakan med florsocker.

Sverigekaka recept

TIPS!

FÖLJ GÄRNA SÖTA SAKER PÅ FACEBOOK FÖR FLER RECEPT OCH BAKTIPS!

Kanelbullekaka

Kommentarer

Pin It on Pinterest