Välj en sida
Recept på saffranspannkaka med salmbärssylt

Saffranspannkaka med salmbärssylt.

Saffranspannkaka med salmbärssylt är en gotländsk specialitet som väl knappast har undgått någon som besökt den vackra ön. Jag älskar den och gör den gärna både till fika och till lite lyxigare mellanmål eller lunch. Den gotländska saffranspannkakan görs på risgrynsgröt, saffran och mandel och kan på sätt och vis liknas vid ett slags risgrynspudding. Man kan använda både hemgjord risgrynsgröt (mitt recept finns här!) och köpt (ni vet sådan där i plasttub) om man har lite kort om tid. Det här receptet har jag baserat på 500 g risgrynsgröt (som de köpta grötkorvarna brukar väga) för att göra det så lätt som möjligt för så många som möjligt.

Salmbärssylt är det traditionella tillbehöret till saffranspannkaka (givetvis tillsammans med vispad grädde). Salmbär, eller blåhallon som de också kallas, växer det gott om på Gotland. Det gör det typ ingen annanstans. Salmbären, som är nära besläktade med björnbären och ser ut lite som blåa hallon, gillar den kalkrika jorden på raukarnas ö. Och vem katten gör inte det!

Till just den här pannkakan har jag fuskat med köpesylt, eftersom jag befinner mig på tok för långt från Gotland just nu. Men det är lätt att koka egen sylt om man har bär. Byt ut hallonen i det här receptet mot salmbär så är du hemma!

Och nu till det viktigaste. Så här gör man gotländsk saffranspannkaka!

Recept på saffranspannkaka med salmbärssylt

Saffranspannkaka med salmbärssylt.

 

Recept på saffranspannkaka med salmbärssylt
SAFFRANSPANNKAKA
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 kuvert saffran
  • 1/2 vaniljstång
  • 3 msk socker
  • 500 g risgrynsgröt
  • 2 ägg
  • 3/4 dl mandel
  1. Värm grädden försiktigt i en kastrull på låg värme. Ta sedan kastrullenfrån värmen och rör ut saffranet i grädden. Skåra vaniljstången och skrapa ner fröna i blandningen. Rör ner tillsammans med sockret. Ställ blandningen att svalna något. Häll risgrynsgröten i en bunke och vispa ner gräddblandingen i den. Vispa därefter ner äggen och rör sist ner mandeln, hackad i lite halvgrova bitar. Häll smeten i en smord ugnsfast form eller stekpanna och grädda långt ner i ugnen på 175 grader i ungefär 30 minuter. Testa med en baksticka att kakan inte är rinnig i mitten. Låt svalna något och servera med vispad grädde och sylt – gärna salmbärssylt.

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER OM RECEPTET! ANVÄND KNAPPARNA HÄR NEDANFÖR FÖR ATT DELA PÅ FACEBOOK OCH TWITTER!
Recept på saffranspannkaka med salmbärssylt

Saffranspannkaka med salmbärssylt.

Kommentarer

Pin It on Pinterest