Välj en sida

I går bakade jag en helt magisk vit chokladtårta med mild lemon curd-smak och seg mandelbotten. Och alltså, oj oj oj, vad den här tårtan är god! Receptet – som är naturligt glutenfritt och löjligt enkelt att baka – är en utveckling av en glassig daimtårta som min mamma brukade göra när det var fest under det tidiga 90-talet. Den pratar vi mer om en annan gång, för den är värd en helt egen bloggpost. Nu handlar det om vit choklad och lemon curd.

vit chokladtarta

Vit chokladtårta med lemoncurd – en glutenfri tårtdröm!

För det första: Mandelbotten. Jag kan inte nog poängtera hur genialiskt enkel den är och så seg och god att man typ vill äta den innan man ens har bakat klart hela tårtan. I mammas gamla recept använder hon malda mandlar som hon skållat och skalat och säkert malt för hand, vilket man absolut kan göra. Jag tar hjälp av 2000-talet och säger Hej mandelmjöl! Superenkelt och smakar typ likadant.

För det andra: Själva fyllningen. Här har jag helt egoistiskt gått loss med mina favoritsmaker – citron i form av superkrämig lemon curd och grovt hackad vit choklad. Sådan är jag.

Tårtan gör man med fördel dagen innan den ska serveras och låter stå i frysen över natten. Den klarar sig där ganska länge om man vill, men tänk på att ta ut den och ställ den i kylen en bra stund innan servering. Den ska alltså inte serveras frusen som en glasstårta utan endast kall och mjuk.

vit-chokladtarta2

Vit chokladtårta med lemon curd

 

 

VIT CHOKLADTÅRTA
BOTTEN
 • 2 dl strösocker
 • 2 ägg
 • 2 1/2 dl mandelmjöl
 • 1/2 tsk bakpulver
FYLLNING
 • 3 dl vispgrädde
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 4-5 msk lemon curd
 • 100 g vit choklad (hackad i grova bitar)
 1. Vispa samman ägg och socker till bottnen och rör därefter ner mandelmjölet blandat med bakpulvret. Smörj en springform med löstagbar kant (kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten först så lossnar bottnen lättare sen). Jag använde en ganska liten springform till den här tårtan (ca 16 cm i diameter) för att få en hög tårta. Tänk på att anpassa tiden i ugnen om du gör kakan tunnare i en större form!
 2. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ungefär 25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna helt. Försök att inte äta av den.
 3. Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker och lemon curd. Vänd ner den hackade vita chokladen med en slickepot och bred sedan fyllningen över den kallnade tårtbottnen. Ställ tårtan (fortfarande i formen) i frysen över natten eller tills den stelnat. Ta fram i god tid före servering!
 4. Vill man dekorera tårtan lika piffigt som jag har gjort på bilden skär man (förslagsvis samtidigt som man fryser in tårtan) tunna citronskivor som får småkoka sig mjuka i sockerlag (hälften vatten hälften socker) och sedan torka över natten på bakplåtspapper. Jag ringlade även lite mer lemon curd över alltsammans, bara för att.
TESTA OCKSÅ: DAIMTÅRTA

Daimtårta

Kommentarer

Pin It on Pinterest