Välj en sida

80-talet var inte bara axelvaddar, biltelefoner och våffeltångat hår. 80-talet var också daimtårta. I min kära moders receptpärm finns en sådan som jag minns mycket väl. Den var med på väldigt många fester och bjudningar långt in på 90-talet och gjorde slam dunk-succé (så sa man på 80-talet) varje gång.

Mammas recept använder mandelbotten till den här tårtan, men jag gick steget längre och gjorde en botten av daimbollssmet. För att få mer daim, liksom. Bra idé om man gillar daim, skulle det visa sig. Om man inte gillar daim ska man såklart inte baka daimtårta alls.

Recept på daimtårta.

Daimtårta.

Recept på daimtårta.

Daimtårta.

 

recept på daimtårta
DAIMTÅRTA
BOTTEN
 • 100 g smör
 • 1 dl rårörsocker
 • 3 dl havregryn
 • 2-3 msk chokladkräm eller chokladsmör
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 dubbeldaim
FYLLNING
 • 3 dl grädde
 • 1/2 dl kolasås
 • 1 dubbeldaim
DEKORATION
 • daimströssel
 • kolasås
 1. Blanda smör, socker, havregryn, chokladsmör och vaniljsocker till en klibbig smet. Krossa eller grovhacka daimen och blanda ner i smeten. Tryck ut i en rund form klädd med bakplåtspapper (min är ca 18 cm i diameter, men större går också fint). Vispa grädden och klicka ner kolasåsen, lite i taget, under tiden. Krossa daimen och vänd ner i smeten. Bred över bottnen. Lägg plast över formen och ställ den i frysen i några timmar eller över natten. Ta fram i god tid före servering så att kakan tinar – den ska inte vara en glasstårta utan mer av en gräddig moussetårta. Dekorera eventuellt med daimströssel och kolasås.
Recept på daimtårta.

Daimtårta.

 

FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM FÖR FLER SÖTA SAKER!

TESTA OCKSÅ: VIT CHOKLADTÅRTA MED LEMON CURD

Vit chokladtårta med lemon curd

Recept på daimtårta.

Daimtårta.

Kommentarer

Pin It on Pinterest