Välj en sida
Chokladmarmelad – recept på choklad pålägg

Chokladmarmelad. Foto: Nicklas Thegerström från boken Söta saker.

Chokladmarmelad låter inte helt dumt, eller hur! Om man älskar choklad lite mer än vad som är brukligt ska man inte missa det här helt sjukt goda pålägget. Choklad på mackor är nämligen något alldeles fantastiskt! Chokladmarmeladen funkar också fantastiskt fint att ha på nygräddade croissanter (då kan man låtsas att man äter frukost i Paris på något flärdigt café fast det är en regnig torsdag i Stockholm). Eller så kan man med fördel använda den som fyllning i bullar, kakor eller helt enkelt bara strunta i konventioner och regler och äta härligheten direkt ur burken med en sked.

Chokladmarmeladen är även ett ganska bra alternativ till Nutella eller andra nötkrämer för den som inte tål nötter eller av annan anledning inte vill äta nötkräm. Byt till exempel ut nötkrämen i mitt recept på kexchoklad mot chokladmarmelad för att få en nötfri variant.

Här är receptet på mitt klassiska chokladpålägg som går att ha till det mesta!

CHOKLADMARMELAD

  • 1 dl mjölk
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1 msk smör
  • 100 g hackad mörk choklad

Koka samman allt utom chokladen till en seg massa. Ta av plattan och rör i chokladen. Vill man ha den mindre krämig minskar man en aning på grädden och ökar lite på mjölken. Det går också utmärkt att smaksätta den, med apelsin- eller citronskal, chili eller nötter till exempel. Förvara i kylskåp, men ta fram en stund innan servering så att den får mjukna.

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER OM RECEPTET! ANVÄND KNAPPARNA HÄR NEDANFÖR FÖR ATT DELA PÅ FACEBOOK OCH TWITTER!

Kommentarer

Pin It on Pinterest