Välj en sida

Glutenfri påsktårta.

En av mina absoluta favorittårtor bara råkar vara glutenfri. Hur bra är inte det?! För då kan ju ännu fler människor ta del av dess awesomeness! Hemmagjord marängbotten, med mammas helt vansinnigt goda smörkräm till. Och så massor av vispgrädde förstås. Det kan gott få vara påsk lite oftare.

 

GLUTENFRI PÅSKTÅRTA

Två små marängbottnar

  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • några droppar ättika
  • 1 liten nypa salt

Till garnering

  • mammas smörkräm
  • 2-3 dl vispad grädde
  • lite riven mörk choklad
  • marsipankycklingar eller små chokladpåskägg till dekoration

Skilj ut äggvitorna i en ren och torr bunke (spara äggulorna – av dem kan man till exempel göra vaniljkräm). Droppa i lite ättika (ett kryddmått på sin höjd) och en nypa salt och vispa hårt tills äggen är kritvita och man kan vända bunken upp och ned utan att smeten rör sig. Det går att vispa maräng utan ättika och salt, men jag tycker att de blir lättare att få fina så här. Vispa i sockret, lite i taget.

Bred ut smeten försiktigt till två runda bottnar på plåt med bakplåtspapper. Grädda på 100 grader i en timme (eventuellt längre, bottnarna ska släppa från bakplåtspappret när de är klara). Sjud smörkrämen enligt anvisningarna och låt den svalna. Bred på ett lager på den ena bottnen och därefter ett tjockt lager vispad grädde. Lägg den andra bottnen över och täck med mer grädde, riven choklad och valfri påskdekoration.

TESTA OCKSÅ: NÖTMARÄNGTÅRTA

Nötmarängtårta med lingoncurd

Kommentarer

Pin It on Pinterest