Välj en sida

I går hade jag och min fotografkompis Anders långspåningsmöte här hemma. Det ritades och skrevs och funderades och diskuterades tills man blev alldeles vansinnigt sugen på nötmarängtårta. Som tur var fanns det sådan. Jag kan lova att man blir hundra gånger mer kreativ efter att man ätit den.

Nötmarängtårta

Glutenfri favorittårta med nötmaräng.

 

NÖTMARÄNGTÅRTA

NÖTMARÄNG

 • 3 äggvitor
 • 1 nypa salt
 • 3 dl florsocker
 • 1 dl grovhackade hasselnötter

LINGONCURD

 • 2 dl lingon
 • 3 ägg
 • 2 dl socker
 • 75 g smör
TILL GARNERING
 • 3 dl vispgrädde
 • 1/2 dl grovhackade hasselnötter
 • 1/2 dl lingon

Vispa lätt samman äggvitor, salt och siktat florsocker i en rostfri bunke. Ställ bunken i ett vattenbad med lätt kokande vatten och vispa med elvisp i några minuter tills blandningen blir pösig. Se till att inget vatten hamnar i smeten. Ta bunken från vattenbadet och fortsätt att vispa till en hård vit marängsmet. Vänd försiktigt ner hasselnötterna i smeten och klicka ut den till två lika stora runda tårtbottnar på två plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 120°C (gärna på varmluftsfunktion, men vanlig ugnsvärme funkar också) i cirka 50 minuter. Marängen är klar när den lossnar lätt från pappret. Ställ att svalna.

Mosa lingonen väl. Vispa ägg och socker och blanda med lingonmoset i en rostfri bunke. Ställ i vattenbad och rör under upphettning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och klicka i smöret. Rör tills det löser sig och ställ att svalna.

Bred 2/3 av lingoncurden och lite vispad grädde på den ena tårtbottnen och lägg den andra över. Toppa med mer lingoncurd och resten av den vispade grädden. Strö över hackade hasselnötter och lingon. Tårtan är godast färsk eftersom marängen blir mjuk efter en tid i kylskåpet.

TESTA OCKSÅ: PAVLOVA MED GRANATÄPPLE

Pavlova

Kommentarer

Pin It on Pinterest