Julens godaste godis - Söta saker
Välj en sida

Om ni frågar mig så är julgodiset det jag gillar bäst med att förbereda inför julen. Jag har massor av klassiker som jag bara måste göra varje år – och så älskar jag att testa och hitta nya favoriter, som i sin tur blir klassiker till nästföljande år. Så håller det på. Resultatet blir en jädrans massa godis, kort sagt.

Nya favoriter så här långt i år är helt klart coca-cola-kolan och smörkolan, med flingsalt. Här är tre klassiska, fullkomligt oumbärliga recept på chokladgodis, som hängt med i många år. Titta in under fliken KATEGORIER och välj kategorin JUL för att hitta fler julrecept!

VIT FUDGE

 • 1 dl ljus sirap
 • 5 dl socker
 • 1 dl farinsocker
 • 3 dl vispgrädde
 • 200 g hackad vit choklad

Blanda allt utom chokladen i en bred, tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Koka tills smeten klarar ett kulprov (droppa lite smet i ett glas vatten och se att den klarar av att formas till en kula) eller tills termometern visar 125°C. Ta genast av plattan och rör ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen blandats helt med smeten och blivit tjock och häll därefter direkt upp på bakplåtspapper eller i en klädd form. Låt svalna och skär i rutor med vass kniv.

HASSELNÖTSRUTOR

 • 50 g hasselnötskärnor
 • 2 dl strösocker
 • 1 dl vatten
 • 75 g mörk choklad

Mal hasselnötterna i en mandelkvarn. Smält chokladen i ett vattenbad. Koka upp socker och vatten under omrörning och låt blandningen koka till en sockerlag. Testa att den är klar genom att hälla en droppe i ett glas kallt vatten. Om den stelnar är lagen klar. Ta av kastrullen från värmen och rör snabbt ner de malda nötterna och chokladen. Bred ut fudgen på ett bakplåtspapper och lägg ett annat ovanpå. Stryk med händerna tills fudgen får en jämn yta. Skär i rutor och låt svalna. Förvara i burk med lock.

BARNSLIGT ENKEL RISCHOKLAD

 • 200 g mjölkchoklad
 • 1 msk rapsolja
 • 3 dl rispuffar
Bryt chokladen i småbitar. Värm rapsoljan på svag värme i en kastrull och smält ner chokladen under omrörning. Ta av kastrullen från värmen och blanda ner rispuffarna. Häll på en tallrik klädd med bakplåtspapper och ställ att stelna i kylskåpet. Ta ut när chokladen stelnat och bryt eller skär i fyrkantiga bitar. Förvara svalt i burk med lock.

Kommentarer

Pin It on Pinterest